Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kaiser Permanente neemt zorgmodel ParkinsonNet over

Mark van Dorresteijn
Radboudumc en Kaiser Permanente, een van leidende Amerikaanse zorgaanbieders en non-profit zorgverzekeraars, gaan samenwerken op het gebied van zorg aan parkinsonpatiënten. De organisaties gaan ook actief onderzoeken of zij elkaar op andere zorggebieden kunnen versterken, door kennis en ervaring uit te wisselen.
Kaiser Permanente neemt zorgmodel ParkinsonNet over
Foto: radboudumc

Het Nederlandse ParkinsonNet-model is bewezen effectief voor het optimaliseren van zorg. Kaiser Permanente gaat het Parkinson-model implementeren in Zuid-Californië, zijn grootste regio met meer dan 3,7 miljoen leden. Op basis van die resultaten wordt besloten of het concept ook toegepast kan worden in andere regio’s en bij andere chronische aandoeningen.

ParkinsonNet

Bij ParkinsonNet zijn patiënten vanaf het begin nauw betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van de zorg. Zo dragen ze bij aan continue feedback en verbetering van het netwerk. Online netwerken zorgen daarnaast voor continue informatievoorziening, stellen zorgverleners en patiënten in staat om de zorg beter te kunnen managen en faciliteren coördinatie van zorg tussen de verschillende zorgverleners. Ook worden zorgverleners continu geschoold in het gebruik van richtlijnen en ondersteund in onderlinge communicatie en samenwerking. Onderzoek heeft aangetoond dat het ParkinsonNet-model de kwaliteit van zorg verbetert, ziektecomplicaties tegengaat (inclusief 50 procent minder heupfracturen), het aantal ziekenhuisopnames vermindert en zorgt voor een significante verbetering van de betaalbaarheid van de zorg. In Nederland heeft dit al geleid tot een kostenbesparing van zo’n 20 miljoen euro per jaar.

Delen

‘We kijken er naar uit om dit zorgmodel te delen met Kaiser Permanente’, zegt Melvin Samsom, voorzitter van de raad van de bestuur van het Radboudumc. ‘De kracht van ParkinsonNet schuilt in de persoonsgerichte aanpak, waarbij patiënten en zorgverleners samen actief zoeken naar de best mogelijke behandelwijze. We zijn ervan overtuigd dat we elkaar ook op andere terreinen kunnen versterken. Door kennis en expertise uit te wisselen kunnen we de kwaliteit van zorg verder verbeteren.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.