Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Orde voelt zich buitengesloten door ZN

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Orde van medisch specialisten wil nauwer contact met de zorgverzekeraars. Het steekt de medisch specialisten dat zorgverzekeraars eigenhandig hun volumenormen verhogen en zich daarbij niet houden aan de normen die de wetenschappelijke verenigingen hebben opgesteld.
Orde voelt zich buitengesloten door ZN
Foto: Stockxchng

Hierover heeft de Orde een brief gestuurd aan ZN.

VGZ en CZ

De kritiek betreft vooral VGZ en CZ. Coöperatie VGZ stelt de norm voor borstkankeroperaties op honderd per jaar, CZ was zelfs van plan deze te verhogen naar 150. Overigens is CZ hier onlangs op terug gekomen. Achmea en Menzis houden zich wel aan de norm van vijftig operaties per jaar, zoals deze is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De Orde: ‘Wij hebben niet voor niets wetenschappelijke verenigingen in Nederland en hebben niet voor niets normen opgesteld.’

Niet los te zien

De ongewenste normverhoging geldt ook voor bijvoorbeeld dikke darmkanker en endeldarmkanker, zo zegt de Orde. Het verhogen van de normen, heeft gevolgen voor andere vormen van zorg. Als voorbeeld stelt de Orde dat het schrappen van borstkankeroperaties ook betekent dat bepaalde melanoomoperaties niet meer kunnen worden uitgevoerd omdat het om dezelfde techniek gaat. Verhogen van de eisen voor bepaalde behandelingen is dus niet los te zien van de rest van het ziekenhuis.

Shared savings

Bovendien vindt de Orde dat zorgverzekeraars ook hun steentje moeten bijdragen aan onderzoek naar verstandige keuzes in de zorg om verspilling tegen te gaan: ‘We hebben al vaker gevraagd aan ZN om geld te stoppen in een shared savings fonds maar krijgen steeds nul op het rekest.’

Zorgverzekeraars

De Orde voelt zich gesteund door VVD en CDA die vorige week tijdens een Kameroverleg hun zorgen uitspraken over de toenemende macht van zorgverzekeraars. Zij vinden dat de positie van beroepsbeoefenaars nog wat sterker kan. Het CDA vraagt zich af wie in Nederland nu eigenlijk de kwaliteit van zorg bepaalt. Minister Schippers liet weten dat gesprekken tussen beroepsbeoefenaars en verzekeraars moeten plaatsvinden. ZN zegt bezig te zijn met het opstellen van een brief aan de Orde en wil niet inhoudelijk reageren.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Tja, als je een vinger uitsteekt, nemen ze natuurlijk je hele hand.
    Misschien illustreert het hoe onverstandig wetenschappelijke verenigingen zijn omgegaan met hun volumenormen. Het was makkelijk scoren, om je zo te onderscheiden van andere disciplines. Wie heeft ooit nagedacht over de gevolgen, zoals volstrekt absurde fusies van ziekenhuizen. Strategisch denken en handelen is nooit de kracht geweest van de landelijke koepel van medisch specialisten. Dat is heel jammer, want de medisch specialist verdient beter met zo’n maatschappelijke en economische betekenis.

  2. Lees alle reacties
  3. Geweldig….de orde voelt zich gesteund door vvd en cda……………….
    het was de vvd die begon met stimuleren marktwerking en de macht aan zorgverzekeraars is gaan geven; het cda volgde nu de pvda.
    natuurlijk moet je samenwerken ook met de duivel. maar weet dan wel welk vlees je in de kuip hebt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.