Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ID-bewijs niet per se nodig bij Wlz-aanvraag

Mark van Dorresteijn
Ouderen zonder paspoort of ander identiteitsbewijs krijgen sneller een indicatie door het CIZ. Van Rijn heeft daarvoor de Wet langdurige zorg laten aanpassen. Dat blijkt uit antwoord op Kamervragen van Mona Keijzer (CDA).
ID-bewijs niet per se nodig bij Wlz-aanvraag
Foto: ANP Lex van Lieshout

Keijzer stelde de vragen na een blog van Guus Schrijvers. In de blog legt hij uit dat elke aanvraag in de Wlz voorzien moet worden van een fotokopie van een identiteitsbewijs. Veel personen hebben echter ernstige lichamelijke, verstandelijke of geestelijke beperkingen, zijn dement of zijn zeer oud en lijden aan tal van aandoeningen. Schrijvers: ‘Reizen doen zij vaak al jaren niet meer. Deze mensen hebben vaak geen identiteitsbewijs. Om een fotokopie toe te voegen aan hun aanvraag, moeten zij dan eerst naar de burgerlijke stand. Dat moeten zij zelf doen. Hun mantelzorger kan dat niet aanvragen. En de ambtenaar van de burgerlijke stand mag niet op huisbezoek. De eis dat een fotokopie van het paspoort bij de aanvraag moet, leidt dus tot vertraging bij het indienen.’

Uitzondering

Van Rijn erkent de problemen en legt uit dat het werkproces van het CIZ een afschrift van het identiteitsbewijs vereist. Maar dit is niet nodig in het geval de aanvraag reeds het Burgerservicenummer van de aanvrager is vermeld. ‘Het CIZ daarbij mag veronderstellen dat de zorgaanbieder de identiteit van de aanvrager al in een eerdere fase heeft vastgesteld.’

Mobiele apparatuur

Indien de identiteit nog niet is vastgesteld, kan dat alsnog met zogenaamde mobiele aanvraagapparatuur waarover gemeenten beschikken. Gemeenten bepalen wel zelf of de aanvrager in persoon aan het loket moet verschijnen. De gangbare praktijk in veel gemeenten is dat zij bijvoorbeeld periodiek in verzorgingstehuizen aanvragen in behandeling nemen en documenten uitreiken. Van Rijn: ‘Mij is niet bekend dat gemeenten weigeren aanvragen aan huis op te nemen als zij er van overtuigd zijn dat van de aanvrager niet kan worden gevergd dat hij in persoon verschijnt. Het is aan de gemeente hier per geval een afweging in te maken.’ Bij mensen die niet meer in staat zijn om een handtekening te zetten, wordt de clausule ‘niet in staat tot ondertekening’ geplaatst.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.