Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers weerspreekt kritiek PvdA-senator

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Nederlandse zorgstelsel is wel solidair. Iedereen krijgt dezelfde zorg, of hij nu arm of rijk is. En voor de lagere inkomens is er een zorgtoeslag.
Schippers weerspreekt kritiek PvdA-senator
Foto: ANP

Minister Edith Schippers van VWS schrijft dit zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Ze reageert op kritiek van PvdA-senator Marijke Linthorst, één van de drie PvdA-senatoren die in december tegen haar plannen stemden om de vrije artsenkeuze te beperken.

Verzekeraars en kwaliteit

Volgens Linthorst is ‘in het huidige zorgstelsel de solidariteitsgedachte ver te zoeken’. Dat geldt volgens haar ook voor de aangepaste voorstellen van Schippers. Daarin wordt niet meer de vrije artsenkeuze beperkt, maar kunnen verzekeraars patiënten korting geven als ze met geselecteerde zorgverleners in zee gaan. Linthorst betwijfelt of verzekeraars echt in staat zijn om op kwaliteit in te kopen. In haar opiniebijdrage noemt ze enkele voorbeelden die dit staven. Een erkende koploper als het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein valt bijvoorbeeld buiten de budgetpolis van Achmea, terwijl het Diakonessen Ziekenhuis, dat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat, wel goed genoeg is. Ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, een van de beste ziekenhuizen op het gebied van kankerzorg, zit niet in de budgetpolis van Achmea.

Schippers: kwaliteit loont

Schippers onderstreept in haar opiniestuk dat het Nederlandse stelsel internationaal hoog in aanzien staat. Dat komt volgens haar doordat er sprake is van een publiek-privaat stelsel. ‘Hierin waarborgt de overheid met strenge regels de solidariteit en toegankelijkheid, terwijl concurrentie de zorgverzekeraars aanzet om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs. In landen waar de overheid het hele zorgstelsel regelt, zoals het Verenigd Koninkrijk, bestaat ‘oppervlakkig gezien volledige vrije artsenkeuze. Maar langer dan vier uur wachten op spoedeisende hulp is heel gewoon’, aldus Schippers. In haar bijdrage kondigt Schippers aan dat verzekeraars in de toekomst zullen gaan inkopen op basis van kwaliteitscriteria die ze samen met de beroepsgroepen en het Kwaliteitsinstituut zullen opstellen. (ANP)

5 REACTIES

  1. ‘Hierin waarborgt de overheid met strenge regels de solidariteit en toegankelijkheid, terwijl concurrentie de zorgverzekeraars aanzet om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs.’ Waarborgt de overheid? Concurrentie tussen zorgverzekeraars? Is ze dom of hardleers?

  2. Lees alle reacties
  3. zij lult maar wat uit haar nek zij kan het goed betalen met een dubbel inkomen ‘zij zegt dat arm of rijk de zelfde zorg krijgen ja die met een dikke beurs ik ben top verzekert en moet altijd bij betalen en als zij haar zin krijgt dan zie ik het somber in gr.

  4. Schippers etaleert een tegenstrijdigheid in haar opinie stuk: waarom verander je het Nederlandse stelsel als het internationaal hoog in aanzien staat. Het valt te bezien of dit blijft na de aanpassingen. Marijke Linthorst geeft met haar ziekenhuis voorbeeld feilloos aan dat de verzekeraars inkopen op prijs en NIET op kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.