Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Strengere fusietoets door ACM leidt tot meer rechtszaken’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM blijft fusies beoordelen zoals ze dat altijd deed. Strenger toetsen zou meer rechtszaken opleveren.
'Strengere fusietoets door ACM leidt tot meer rechtszaken'
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Minister Schippers wil een strenger toezicht op de zorgmarkt, vertelde ze afgelopen vrijdag: ‘Ik erger me er enorm aan dat de keuzevrijheid afneemt doordat we zoveel fusies hebben. ‘

Zorgaanbieders

Ze stelt dat de macht van tweedelijns zorgaanbieders veel te groot is. De zorgfusietoets en het instrument aanmerkelijke marktmacht gaan van de NZa naar de ACM. Schippers hoopt de verder gaande fusering daarmee tegen te gaan. Maar het is de vraag of de ACM wel strenger gaat optreden.

Precedent

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot heeft er een hard hoofd in. Het probleem ligt bij de ACM, zegt hij: ‘De ACM heeft zich nooit zoveel aangetrokken van de NZa, ook niet als deze een negatieve beoordeling gaf.’ De ACM zal dan ook het beleid moeten aanpassen en dat is niet gemakkelijk, zegt Groot: ‘Het blijft heel moeilijk om nu strenger te oordelen over zaken waarvoor de ACM in het verleden wel toestemming gaf. ‘ Groot verwacht dan ook een toename van rechtszaken als de ACM echt strenger wordt. Aanpassing van de Mededingingswet zou in dat opzicht misschien helpen, maar dat ziet hij er nog niet zo snel van komen. Die wet strekt zich immers over een breder gebied uit dan alleen de zorg, dus dat vergt ook een bredere discussie.

ACM

De ACM zelf houdt zich op de vlakte: ‘We toetsen aan de wet en regelgeving die er ligt en bepalen of er voldoende keus overblijft voor patiënten. Nu krijgen we er taken bij, maar voor het geheel maakt dat niet uit.’

NZa

De NZa verliest al haar taken op het gebied van fusiebeoordeling. Desgevraagd zegt de NZa: ‘Het is een beslissing van de minister en daar werken wij zoals gewoonlijk loyaal aan mee. Overigens voelen wij ons ook prima op ons gemak bij de huidige situatie.’ Of de betrokken werknemers naar de ACM gaan, is nog niet bekend, maar: ‘Het is bij de overheid wel gebruikelijk dat mensen taken volgen.’

Tweede Kamer

PvdA Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft vooral haar twijfels over de inzet van het instrument aanmerkelijke marktmacht: ‘Er moet iets gebeuren, want de NZa maakte er nauwelijks gebruik van. Het maakt een groot verschil of je alleen kijkt naar financieel technische gegevens of naar mensen en gedrag. Zorg is geen product.’ Bouwmeester vindt dat de Tweede Kamer randvoorwaarden moet stellen door jaarlijks een bepaald aantal amm-onderzoeken te eisen: ‘Je weet dan zeker dat het instrument daadwerkelijk wordt ingezet. De ACM zou dan strenger kunnen gaan toetsen.’

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Door samen te werken bestaat de mogelijkheid om efficienter te werken.
    Wat is erop tegen om enige ordening aan te brengen in het zorglandschap? Geef de electieve (planbare) zorg meer in handen van medische specialisten zowel in financiele als organisatorische zin.Hun relatie met de belastingdienst wordt dan sterker.En de efficientie wordt daardoor bevorderd.
    De acute en complexe zorg hoort meer thuis bij topklinische medische centra.Centra die op hun beurt zich toeleggen op specifieke specialistische deelgebieden. Als de ACM en de NZA meer samenwerken komt het misschien goed!
    Vriendelijke groet
    http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
    Fred.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.