Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VGZ: geen slokdarmkanker in Isala

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraar VGZ vindt dat Isala te weinig slokdarm en -maagkankeroperaties doet en koopt die zorg daarom niet meer in. Isala blijft VGZ-patiënten toch behandelen.
VGZ: geen slokdarmkanker in Isala
Foto: ANP

Zorgverzekeraar VGZ beroept zich op een volumenorm die Isala niet zou hebben behaald. Volgens een persbericht van Isala heeft VGZ zonder overleg met de beroepsgroep als enige zorgverzekeraar een hogere norm, die ‘op geen enkele wijze gevalideerd of geaccordeerd door landelijke instanties’. Isala vindt het daarom onbegrijpelijk dat VGZ op basis van eigen normen geen contract sluit. Isala vindt ook dat de patiënt niet de dupe mag worden van dit besluit. Daarom hebben wij besloten deze operaties in 2015 te blijven uitvoeren bij patiënten die bij VGZ verzekerd zijn. Isala zal er zorg voor dragen dat  er voor hen geen bijkomende kosten komen, anders dan zij normaal verplicht zijn in het kader van de eigen bijdrage.

Volumenormen

Ziekenhuizen beklagen zich dat zorgverzekeraars verschillende volumenormen hanteren bij dezelfde aandoeningen. Dat is verwarrend voor patiënten en zorgaanbieders. In een Kamerdebat vorige week zei minister Edith Schippers van VWS dat ze net met de brancheorganisaties in de zorg heeft afgesproken dat zorgverzekeraars allemaal dezelfde volumenormen gaan hanteren bij de zorginkoop, zodra het Kwaliteitsinstituut die heeft vastgesteld.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. In de vrijgevestigde GGZ verbiedt VGZ psychiaters en klinisch psychologen en psychotherapeuten sinds 2015 om eetstoornissen te behandelen. Best vreemd als je dat jaren doet met een zeer hoog tevredenheidscijfer (wat uitgerekend VGZ van je vraagt bij te houden) en dat nu nog steeds doet behalve voor dat VGZ omdat je hun volumenorm (die neer komt op je volledige caseload of nog meer dan dat) niet haalt.
    In de praktijk komt het neer op overstappende patiënten om de zorg te kunnen blijven krijgen. Het geeft aan dat patiënten niet vertrouwen en volgen op de ‘inkoop’ van de verzekeraar. Ze maken zelf uit wat en bij wie ze die zorg willen, en kiezen daar de verzekeraar bij. De verzekeraar wordt hier door patiënten eerder beleefd als een hindernis dan als een ondersteunende partij.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.