Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie Ggz gooit concept “hoofdbehandelaar” over boord

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Commissie-Hoofdbehandelaarschap Ggz heeft als opdracht een veldnorm vast te stellen voor de hoofdbehandelaar in de ggz. In plaats daarvan presenteert zij in haar advies van 18 mei een andere benadering.
Commissie Ggz gooit concept
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Hierin speelt het hoofdbehandelaarschap nog wel een rol, maar naast andere relevante systeemelementen.

Gezamenlijke aangelegenheid

In plaats van hoofdbehandelaar is het volgens de commissie beter te spreken van ‘regiebehandelaar.’ De regiebehandelaar is de beroepsbeoefenaar die verantwoordelijk is voor de regie van het zorgproces van een individuele patiënt. Dit komt volgens de commissie beter tegemoet aan het feit dat de hulpverlening in de ggz een collectieve aangelegenheid is geworden, waarbij niet langer één persoon de eindverantwoordelijkheid heeft.

Hoofdbehandelaarschap

De commissie constateert dat de discussie over het hoofdbehandelaarschap vooral het belang van de zorgverzekeraar en de zorgverlener betreft. Voor zorgvragers is dit nauwelijks een discussiepunt. Dit komt door de centrale plaats die de hoofdbehandelaar inneemt in de bekostigingssystematiek. Alleen de hoofdbehandelaar mag een dbc openen en dus declareren. Volgens de commissie is de discussie vervuild geraakt door de financiële belangen van betrokken partijen en gaat deze voorbij aan het onderliggende probleem: een gebrekkig inzicht in de kwaliteit van de ggz. Het hoofdbehandelaarschap is een noodgreep om grip te krijgen op de sterke kostenontwikkeling in deze sector.

Overheveling

In aanloop naar de overheveling van de langdurige ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet adviseerde de NZa begin 2012 een aanscherping van de bekostigingssystematiek en duidelijker behandeleisen. In het bestuurlijk akkoord tussen VWS en de ggz-sector is vervolgens afgesproken criteria vast te stellen voor de hoofdbehandelaar, voor taakdelegatie en taakherschikking. De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht in 2013 een conceptadvies uit waarin zij de psychiater en klinisch psycholoog als mogelijke hoofdbehandelaar kwalificeerde voor de specialistische ggz. Voor de generalistische basis ggz wees de igz negen mogelijke hoofdbehandelaars aan.

Specialistische ggz

Dit advies leidde tot kritiek van veldpartijen die een verruiming van het hoofdbehandelaarschap in de specialistische ggz in gedachten hadden. Een onafhankelijke commissie onder hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg Pauline Meurs kreeg eind 2013 de opdracht een veldnorm op te stellen voor het hoofdbehandelaarschap. Wat zij dus niet exact heeft gedaan. Zij introduceert het begrip “regiebehandelaar”. Elke professionele discipline komt hiervoor in aanmerking, mits er sprake is van een academische opleiding of daarmee vergelijkbaar niveau, BIG-registratie, relevante werkervaring en deelname aan een vorm van intervisie of intercollegiale toetsing.

Geestelijke gezondheidszorg

De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Bekijk het dossier

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.