Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO: ziekenhuizen slecht voorbereid op wateroverlast

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De meeste Nederlandse ziekenhuizen zijn niet ‘waterrobuust’ gebouwd. Bij ernstige wateroverlast kan een deel van de vitale functies tijdelijk niet operationeel zijn. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
TNO: ziekenhuizen slecht voorbereid op wateroverlast
Foto: iStock

TNO heeft het onderzoek gedaan voordat het VUmc onlangs de deuren moest sluiten door wateroverlast. Die crisis geeft het rapport ‘Waterrobuustheid Nederlandse ziekenhuizen‘ wel een extra lading. Want wat daar is gebeurd, kan veel Nederlandse ziekenhuizen overkomen. De meeste ziekenhuizen zijn niet ‘waterrobuust’ gebouwd en lopen risico dat de vitale functies uitvallen bij een overstroming of ernstige regenval. Met de vitale functies doelt TNO onder meer op de spoedeisende hulp (SEH), de operatiekamers (OK’s) en de intensive care (IC). Voor het goed functioneren hiervan moet het ziekenhuis beschikken over elektriciteit (noodstroomaggregaten), verwarming, verkoeling, ventilatie, communicatie, water, liften en brandmelders. Daarnaast moet het ziekenhuis bereikbaar zijn via hoofdwegen voor de aan- en afvoer van personeel, patiënten en bevoorrading. Bovendien moet de riolering goed werken, zodat vuil water wordt afgevoerd en niet terugstroomt.

Vitale onderdelen in kelder of begane grond

De achilleshiel blijkt de ligging van vitale onderdelen in de kelder of op de begane grond, delen waar het risico op wateroverlast het grootste is. Bij de meeste ziekenhuizen ligt de SEH op de begane grond en in sommige gevallen op de eerste verdieping. Noodstroomvoorzieningen bevinden zich ook veelal in de kelder of op de begane grond, vaak in combinatie met een centraal ketelhuis. Het VUmc besloot onlangs tot volledige evacuatie over te gaan van het ziekenhuis, omdat het ketelhuis in de kelder was beschadigd. Daarin wordt water omgezet in stoom, dat wordt gebruikt bij de opwarming van het ziekenhuis en de sterilisatie van apparatuur.

Overstromingsrisico ziekenhuizen

TNO heeft ook de kans op overstroming in kaart gebracht. De risicokaart van TNO maakt onderscheid in een grote, middelgrote en kleine kans op overstroming. Groot is gedefinieerd ‘meer dan één keer in een mensenleven’. Middelgroot is ‘maximaal één keer in een mensenleven’. Een kleine kans betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er een overstroming plaatsvindt in een mensenleven. In Nederland is er geen enkele ziekenhuislocatie met een SEH in een gebied met een groot overstromingsrisico. Wel zijn er vijf ziekenhuizen die aan de rand van zo’n gebied liggen: het Havenziekenhuis in Rotterdam, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Maasziekenhuis te Boxmeer, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en VieCurie Medisch Centrum in Venlo. Dan zijn er nog twaalf ziekenhuizen met een SEH in een gebied met middelgrote kans op overstroming. Bij drie van deze in totaal zeventien kwetsbare ziekenhuizen heeft TNO een aparte casestudie gedaan. Daaruit blijkt dat het nieuwe ziekenhuis in Amersfoort vrij goed is voorbereid op overlast. De andere ziekenhuizen zijn benaderd via een enquête.

Alleen nieuwbouw biedt uitkomst

TNO doet een hele reeks aanbevelingen, zoals vitale onderdelen niet in een kelder of op de begane grond situeren. Ook adviseren de onderzoekers de gebouwconstructie waterdicht te maken, noodstroomgeneratoren te gebruiken die niet op gas werken, geen kruipruimten te realiseren met vitale bekabeling en meterkasten te leggen boven overstromingshoogte. TNO schrijft dat een deel van de bouwkundige aanpassingen alleen te realiseren is met nieuwbouw. Minister Edith Schippers van VWS overlegt met de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) over de bevindingen van TNO. Ze gaat die ook bespreken met de brancheorganisaties NVZ en NFU.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.