Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Movisie: ‘Weinig burgers in sociale wijkteams’

Redacteur Zorgvisie
Het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten zet inmiddels sociale wijkteams in. Die bestaan vooral uit professionals, er worden weinig burgers ingezet, omdat gemeenten vaak niet weten hoe zij hen moeten benaderen.
Samenwerkenweer400.jpg
Fotolia.

Van de grote 32 gemeenten, werkt 96 procent inmiddels met sociale wijkteams. In de kleinere gemeenten ligt dit percentage iets lager, op 86 procent. De gemeenten die niet met wijkteams werken vallen vooral onder de groep kleinere gemeenten, zij houden vast aan de aanpak van voor de transitie. Dat blijkt uit de peiling ‘Sociale (wijk)teams in beeld’ van Movisie, Vilans en het Nederlands Jeugdinstituut. De meeste Nederlandse gemeenten hebben de sociale wijkteams dus omarmd, in grote gemeenten zijn er gemiddeld acht teams. Volgens het rapport zijn er nog wel dingen die beter kunnen.

Doelen wijkteams
De meeste wijkteams bestaan uit een maatschappelijk werker, een Wmo-consulent, een consulent van MEE en een wijkverpleegkundige. Ervaringsdeskundigen, meestal burgers, worden er weinig bij betrokken. De belangrijkste doelen van de wijkteams zijn het afgelopen jaar verschoven. Waar ze eerst vooral de zelfredzaamheid van burgers wilden vergroten en betere zorg wilden bieden, richten ze zich nu vooral op het voorkomen van zwaardere zorg en een integrale aanpak van grotere problemen. Het afgelopen jaar zijn de wijkteams zich wel meer gaan richten op jeugd, blijkt uit de peiling. Dat onderdeel van de zorg bleef vorig jaar nog achter.

Burgers betrekken
Nog niet alles gaat helemaal goed bij de wijkteams. Gemeenten merken vooral dat er een te hoge werkdruk is, waardoor de teams er bijvoorbeeld niet aan toe komen om zorgmijders te benaderen. Ook gaat het organiseren van nuldelijnszorg, met mantelzorgers en vrijwilligers, nog niet altijd goed. Gemeenten weten daarnaast niet goed hoe ze inwoners of cliënten kunnen inzetten om mee te denken over een casus of hoe ze wijken kunnen vragen mee te helpen met het organiseren van welzijnsactiviteiten. Van de gemeenten die aangaven extra ondersteuning te willen, gaf 37 procent aan graag te willen leren omgaan met inwoners.   

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.