Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Buurtzorg-model werkt ook in verpleeghuiszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De vader van Martin van Rijn heeft wel wat teweeggebracht. Het debat over de kwaliteit van verpleeghuizen is opgelaaid. Daarbij dreigt een beeld te ontstaan als zou het overal slecht zijn. Dat is niet zo. Er zijn verpleeghuizen die erin slagen om met het geld dat zij krijgen goede zorg te organiseren. Het is dus geen kwestie van geld, maar dat wisten we al sinds de discussie over de verplichte ‘pyjamadagen’ ruim tien jaar geleden.
Buurtzorg-model werkt ook in verpleeghuiszorg

Wat is er dan wel nodig voor goede verpleeghuiszorg? Heel belangrijk is dat het vakmanschap van verpleegkundigen en verzorgenden de ruimte krijgt. Nogal wat verpleeghuizen hebben de zorg aan mensen met dementie grotendeels toevertrouwd aan verzorgenden met een laag opleidingsniveau. Het is niet terecht om hen verantwoordelijk te stellen voor tekortschietende zorg in verpleeghuizen. Het is geen makkelijk beroep en de meesten doen elke dag enorm hun best. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis.

Werkwijze Buurtzorg Nederland

Verzorgenden kunnen uitstekend werk doen in de zorg voor mensen met dementie, mits zij op de werkvloer worden gecoacht, bijvoorbeeld door goed opgeleide verpleegkundigen. Die kunnen hun leren zich in te leven in de wereld van mensen met dementie en leren wat de juiste dingen zijn om te doen. Het concept dat Buurtzorg Nederland gebruikt voor de thuiszorg is volgens Jos de Blok ook toepasbaar op de verpleeghuizen. Laat teams van goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden het werk doen. Snij de managementlagen zo veel mogelijk weg. Meer verpleegkundigen en minder managers.

Zorgbestuurders op de werkvloer

Het is aan de zorgbestuurders om dat te organiseren. Om werkelijk te begrijpen wat de verzorgenden en verpleegkundigen in de frontlinie nodig hebben, laten zij zich zien op de werkvloer. Ze lopen mee, proberen het werk te begrijpen, zodat zij kunnen beoordelen wat de mensen die het echte werk doen nodig hebben om dat werk goed te doen. Dat doen ze ook in het weekend en tijdens de nacht, omdat ze willen ervaren hoe de kwaliteit van zorg dan is geregeld. Die zorgbestuurders bestaan gelukkig ook.

 

 

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens maar de meeste verzorgende IG en verpleegkundige zijn tegenwoordig heel goed geschoold in dementie en de verschillende vormen ervan dus heel die bovenlaag is overbodig zodat er op die manier meer mensen ingezet kunnen worden wat hard nodig is

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.