Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts in het verpleeghuis

Angeline Miedema
[Exclusief] Doordat het aantal mensen met dementie toeneemt, zijn in steeds meer verzorgingshuizen verpleegunits voor deze doelgroepen gekomen. Ook kleinschalige, meer verspreid liggende, woonvormen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Hier is niet altijd een specialist ouderengeneeskunde (SOG) aanwezig en de bereikbaarheid (ook voor waarnemers) is niet altijd snel te realiseren.
Huisarts in het verpleeghuis
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Zorggroep Raalte, een zorgaanbieder van verpleeghuiszorg, koopt de regie en uitvoering van de behandeling in bij Carinova woonzorg. Hun gemeenschappelijke visie op cliëntenzorg (zorg dichtbij, zo veel mogelijk genormaliseerd wonen, ongeacht de woonvorm, eigen regie, continuïteit van zorg) enerzijds en het – toekomstige – tekort aan SOG anderzijds, waren voor hen aanleiding om op zoek te gaan naar andere manieren van samenwerken.

Huisarts als hoofdbehandelaar

Op 1 februari 2013 zijn deze beide organisaties, twee huisartsenpraktijken en twee fysiotherapiepraktijken op twee locaties van Zorggroep Raalte een pilot gestart met de huisarts als hoofdbehandelaar en de SOG als specialistische tweedelijnsbehandelaar bij cliënten met zzp-5 en hoger met behandelindicatie. Tevens is de eerstelijns paramedicus, te beginnen met de fysiotherapeut, de eerste behandelaar en de paramedicus van Carinova beschikbaar als specialistisch adviseur/tweedelijnsbehandelaar.

Het doel van de pilot is om een behandelmodel voor verpleeghuisgeïndiceerden te realiseren, waarbij de cliënt zo gewoon mogelijk (als thuis) door de huisarts wordt behandeld, maar tevens wordt voldaan aan de kwaliteitseisen en passend binnen de financiële kaders.

SLA

Vooraf zijn de gewenste resultaten, de werkafspraken en taakverdeling in een service level agreement opgenomen, met als randvoorwaarde dat de nieuwe werkwijze binnen het beschikbare behandelbudget gerealiseerd moet worden. Alle afspraken (van zorgleefplan en BOPZ, huisbezoek, scholing, (on) gevraagd advies, overleg, verslaglegging, tot medicijnreview, registratiemiddelen en maatregelen) zijn hierin vastgelegd.

Deskundigheid

Na een jaar zijn alle partijen gewend aan de situatie en willen vooral de huisartsen en de fysiotherapeuten ermee doorgaan. De SOG en de BOPZ-arts vinden het moeilijk om erop te vertrouwen dat de huisartsen intussen voldoende deskundig zijn en hun expertise wel inroepen wanneer zij advies van een specialist nodig vinden.

Zorgteams

Zowel de zorgmedewerkers als de cliënten vinden het prettig dat de huisarts de behandelaar is.

Het management is tevreden over de pilot en de geboekte resultaten: de verbeterde samenwerking tussen zorgmedewerker en huisarts, de ontstane relatie tussen huisartsen en SOG, de grotere zelfstandigheid en professionaliteit van de zorgteams en de hoge kwaliteit van de MDO’s. Aandachtspunten zijn de medicatiecheck en de registratie van de middelen en maatregelen.

Angeline Miedema, als extern adviseur betrokken bij het project, en Francien Steunenberg, projectleider van het project bij Zorggroep Raalte. Meer informatie of een uitgebreid verslag is verkrijgbaar via franciensteunenberg@home.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.