Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkiezingsprogramma’s in de maak over gezondheidszorg

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Hoe ziet de Nederlandse gezondheidszorg er over vijf jaar uit? U mag het zeggen. De lezers van mijn columns op Zorgvisie.nl wil ik uitdagen om punten aan te dragen voor een alternatief verkiezingsprogramma.
Guus-Schrijvers300.jpg

Op 15 maart 2017 vinden Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de komende maanden gaan alle politieke partijen daarom aan de slag met hun verkiezingsprogramma. Over twaalf maanden vormen de programma’s onderwerp van discussie in massamedia. Na de verkiezingen spelen zij een belangrijke rol in de formatie en leggen zij de basis van het beleidsprogramma 2017 – 2021 van het nieuwe kabinet.

Tien programmapunten voor de eerste lijn
Laten we de politici inspireren door een menukaart met beleidsopties te presenteren. Daarop zou bijvoorbeeld kunnen staan dat wijkverpleegkundigen bij voorkeur in dienst komen van zorggroepen waarin ook huisartsen werken voor mensen met chronische aandoeningen. Zij worden contactpersoon voor de sociale wijkteams en case manager voor mensen met dementie en mensen met multimorbiditeit. Hun aantal wordt fors uitgebreid. Deze column beperkt zich tot tien programmapunten voor de eerste lijn. Het eerste punt staat hierboven al genoemd en negen andere volgen hieronder zonder verdere toelichting. De komende weken zal ik ook voor andere delen van de zorg programmapunten presenteren waarop u kunt reageren.

Mijn andere suggesties voor verbetering van de eerste lijn:

  1. Neem in het abonnementstarief van huisartsen de diverse regelingen op voor de bekostiging van zorg aan mensen met een chronische aandoening.
  2. Voer geen praktijkverkleining voor huisartsen door maar verbeter wel de ondersteuning voor de digitalisering van hun werk.
  3. Daag huisartsen flink uit met aparte financiële prikkels om het elektronische-inzagerecht en de mogelijkheid tot online afspraken maken voor hun patiënten te realiseren.
  4. Laat gegevens over de praktijkvoering van professionals in de eerste lijn niet meer rechtstreeks naar zorgverzekeraars gaan, maar stuur ze naar zogeheten entrusted third parties, net als in Duitsland.
  5. Geef het Nederlands Huisartsen Genootschap subsidie om kwaliteitsindicatoren te maken die aansluiten op hun standaarden. De indicatoren zijn geschikt voor gebruik door derden zoals gemeenten, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en inspectie.
  6. Laat ook andere professionals in de eerste lijn werken met een abonnementstarief zoals huisartsen doen.
  7. Laat zorggroepen en andere organisaties in de eerste lijn gebruikmaken van digitale patiëntenpanels, klankbordgroepen van patiënten en andere vormen van cliëntenraadplegingen. Zij geven hiermee de participatiedemocratie een impuls.
  8. Stimuleer samenwerking tussen het sociale domein en de eerste lijn met behulp van experimenten via ZonMw.
  9. Geef programma’s voor gezondheidseducatie en leefstijlbeïnvloeding in de eerste lijn een eigen financiering. Burgers die eraan deelnemen, krijgen een korting op de te betalen nominale premie of de eigen bijdrage.

Ik nodig u beste lezer, uit om bovenstaande punten te schrappen, aan te passen of nieuwe punten toe te voegen. Voorstellen kunt u hier kwijt. 

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.