Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kwart zorgpersoneel denkt pensioen te halen

Mark van Dorresteijn
27 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal agogisch begeleiders denkt door te kunnen werken tot hun pensioen. Zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder het Panel Verpleging & Verzorging.
Kwart zorgpersoneel denkt pensioen te halen

Ruim vier van de tien medewerkers is niet tevreden met het werk of vinden de werkdruk te hoog om zo lang door te kunnen werken. 85 procent van de beroepskrachten in de directe patiëntenzorg denkt dat 50-plussers langer blijven werken als de werkdruk acceptabel is.

Arbeidsaanbod

Doordat oudere verpleegkundigen en verzorgenden de zorg verlaten en er minder jongeren bijkomen, zal het arbeidsaanbod de komende jaren afnemen. Terwijl door onze steeds hogere leeftijd, de vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken de vraag naar zorg alleen maar zal stijgen. Er moeten dus meer nieuwe verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal agogisch begeleiders bijkomen in de zorg, maar het is ook belangrijk dat de ouderen blijven werken.

Werktevredenheid

NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Bij de werktevredenheid gaat het vooral om een prettig contact met de leidinggevende en duidelijkheid over wat er van de werknemer wordt verwacht. Ook als de zorgverlener de indruk heeft dat het werk genoeg kans biedt tot promotie en persoonlijke groei, vergroot dit de kans dat de zorgverlener langer denkt te kunnen doorwerken. Zorgverleners die tevreden zijn over de kwaliteit van de zorg verwachten ook vaker het werk vol te kunnen houden dan zorgverleners die daarover minder tevreden zijn. Wat betreft werkdruk gaat het om het gevoel voortdurend tijd te kort te hebben voor cliënten. Dit vergroot de kans op voortijdige uitval.’

Panel Verpleging & Verzorging

Het Panel Verpleging & Verzorging bestaat uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaal agogisch begeleiders en helpenden. De verpleegkundigen werken vooral in de ziekenhuizen, de psychiatrie, de zorg voor mensen met een beperking en de thuiszorg. De verzorgenden en helpenden werken vooral in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Alle sociaal agogisch begeleiders werken in de gehandicaptenzorg.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout)

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het failliet van de Zorgmedewerkers komt eraan. Straks houden we alleen nog de managers, Raad van Bestuur en de Interimsmanagers over in de zorginstellingen. het zorgpersoneel is dan al wegbezuinigt in de diverse pulpcontracten, waar ze al niet meer van rond kunnen komen. Op termijn zal de wal het schip wel keren, en keren medewerkers in de zorg dan; de zorg massaal de rug toe! met dan alle gevolgen vandien!!!!!!

  3. Nou niet alleen de vraag of je het vol kunt houden is aan de orde. Ook of je de kans krijgt je vak te blijven uitvoeren. Eest moet verzorging kwaliteit ontwikkelen, steeds meer kennis erin en dan leveren ze je over aan de Wmo met haar uitwring structuren. Den Haag: WAT WILLEN JULLIE NOU ?

  4. Het wordt hoog tijd dat de zorg anders wordt georganiseerd en gecoordineerd. Verpleegkundigen en verzorgenden gaan doen waarvoor zij zijn opgeleid en er komt meer ondersteuning voor huishoudelijk taken, eten aanbieden etc. Daarnaast worden verpleegkundigen/artsen duaal samenwerken en dit moet ondersteund worden met raktisch te gebruiken zorgpaden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.