Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leijten: ‘Wijziging Wmo wordt niet goed uitgevoerd’

Gemeenten moeten een basistarief afspreken voor de huishoudelijke hulp, maar desondanks zijn er gemeenten die onder de kostprijs duiken. SP-Kamerlid Renske Leijten zegt hier verschillende signalen over te ontvangen. Het Kamerlid wil weten wat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) daar aan gaat doen.
Leijten: ‘Wijziging Wmo wordt niet goed uitgevoerd'
Foto: ANP Evert Jan Daniels

Gemeenten moeten sinds vorig jaar vanwege een wijziging van de Wmo een basistarief voor huishoudelijke hulp vaststellen via de gemeenteraad. Het college van B en W moet het door de raad vastgestelde tarief hanteren. De wijziging is afkomstig van SP-Kamerleden Renske Leijten en haar voormalige collega Agnes Kant. Leijten zegt dat deze wetswijziging volgens haar niet door iedere gemeente goed wordt uitgevoerd. ‘Volgens ons moet de wet die gemeenten verplicht met een basistarief te werken, gewoon worden uitgevoerd. Van Rijns voorganger Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft aangegeven dat zij dat ook vond, maar sindsdien hebben we niks meer gehoord. Wij willen nu weten of we op Van Rijn kunnen rekenen.’

Beneden kostprijs
Ook vakbond Abvakabo FNV stelt dat er nog steeds huishoudelijke hulp onder de kostprijs wordt ingekocht. ‘Gemeenten willen de thuiszorg steeds goedkoper inkopen. Zorginstellingen gaan in zee met gemeenten voor veel lagere tarieven en stellen hun medewerkers voor het blok: een lager salaris of ontslag’, zegt vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen. ‘Thuiszorgmedewerkers worden ingekocht als schoonmakers, maar ze zijn meer dan dat, ze doen meer dan ramen lappen. Ze hebben een belangrijke signaleringsfunctie. Draait mevrouw het gas wel uit? Maakt ze haar post nog open? Staat er geen eten te rotten in de koelkast?’

Weinig effect
Ten tijde van de invoering van de wetswijziging waarschuwde verschillende partijen dat de maatregel weinig effect zal sorteren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet op Zorgvisie.nl weten de wetswijziging ‘overbodig, kostenverhogend en moeilijk uitvoerbaar’ te vinden. Verschillende thuiszorgaanbieders uitte de vrees dat het minimumtarief een maximumtarief wordt. ‘Wij denken niet dat er morgen iets drastisch verandert. Het gaat vooral om hoe de gemeenten indiceren’, aldus Marijke Helderman, directeur huishoudelijke Zorg bij zorgaanbieder Careyn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.