Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neuroloog experimenteerde met patiënten

Mark van Dorresteijn
Neuroloog Evert Sanders heeft op ontoelaatbare wijze geëxperimenteerd met patiënten en moet daarom een definitief beroepsverbod krijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat gisteren bepleit bij het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg.
Neuroloog experimenteerde met patiënten

De neuroloog beseft niet aan welke risico’s hij zijn patiënten heeft blootgesteld, zegt de inspectie. Het vertrouwen op verbetering ontbreekt en dus hoort de zwaarste straf te worden opgelegd. De neuroloog die tot 2012 in het Amphia Ziekenhuis in Breda werkte, werd in februari al geschorst vanwege berichten over onprofessioneel en riskant handelen.

Schorsing

Aanleiding voor de schorsing was een conceptrapport van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), die 21 patiëntendossiers beoordeelde. Tot verbazing van de onderzoekers werden in alle dossiers van superspecialist Sanders gebreken ontdekt. “Wilde diagnoses” werden slecht onderbouwd. ‘De stap naar een bijzondere, ongebruikelijke behandelding werd heel makkelijk gezet. En juist als je kiest voor een afwijkende therapie, moet je die erg goed beargumenteren. Die zorgvuldige motivering heb ik helaas niet gevonden’, legde een van de onderzoekers maandag uit.

Veeleisende patiënten

Sanders behandelde vaak moeilijke, veeleisende MS-patiënten met hoge verwachtingen. Hij had een ‘kolossale hoeveelheid’ patiënten en die wilde hij niet teleurstellen, denken de onderzoekers. ‘Ik werkte zeven dagen per week’, bevestigde Sanders. Onder druk van de patiënten verliet hij de gebaande paden, maar dat is niet zomaar medisch onprofessioneel, zegt zijn advocaat Coen Verberne. ‘Als medicatie helpt, kan de therapie de diagnose ondersteunen. Soms moet je voor de muziek uitlopen.’

‘Patiënten waren niet in gevaar’

De advocaat meent dat de steekproef van de patiëntendossiers niet deugt omdat die is aangeleverd door de maatschap neurologie waar Sanders ruzie mee had. De daadkracht van de inspectie heeft volgens hem te maken met verwijten over falend toezicht in de zaak van neuroloog Jansen Steur. Sanders wil blijven werken als neuroloog. ‘Ik heb de grens benaderd, heb die misschien overschreden maar patiënten zijn niet in gevaar gebracht’, zei hij in zijn slotwoord. Het tuchtcollege doet op 18 november uitspraak. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.