Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Historisch laag ziekteverzuim in de zorg

In drie van de vier grote zorgbranches is het ziekteverzuim in het tweede kwartaal van 2013 historisch laag. Dit constateert het onderzoeksbureau naar verzuim in de zorg, Vernet Verzuimnetwerk BV, op basis van eigen onderzoek. Bij de start van dit jaar werd het ziekteverzuim nog beïnvloed door de effecten van de griepgolf, maar halverwege 2013 blijkt dat het ziekteverzuim opnieuw is afgenomen tot net onder de 5,1 procent.
Historisch laag ziekteverzuim in de zorg

Vernet verzamelt verzuimgegevens van ongeveer vijfhonderd instellingen waarin bijna 600.000 mensen werkzaam zijn. Behalve de ggz, zijn de ziekenhuizen, verzorging, verpleging en thuiszorg, en de gehandicaptenzorg verantwoordelijk voor het bereikte laagterecord, meldt Vernet. Een deel van de verklaring voor dit resultaat is volgens het bedrijf te vinden in de economische malaise. ‘Echter, en de cijfers ondersteunen dit, veel werkgevers zijn zich steeds meer bewust van het human capital binnen hun organisatie en vertalen dat in hrm-beleid. Preventie, (duurzame) inzetbaarheid en snelle re-integratie krijgen daardoor in de dagelijkse praktijk steeds beter uitvoering’, aldus Vernet. Uit de cijfers blijkt ook dat het al jaren oplopende langdurig verzuim niet verder stijgt.

2 REACTIES

  1. Jan, je hebt bijna gelijk. Het probleem zit hem echter niet zozeer in die onderzoeksbureau’s… Die willen alleen maar de geslaagde ondernemer uithangen voor de buitenwereld. Een nieuwe VW Caddy brengt je ook van A naar B, maar dan vragen de collega’s of je een leenauto hebt vandaag.
    Het probleem zit hem geheel en al in de onkunde van de bestuurders, managers en leidinggevenden en de rest van die ‘indirecte fte’s’ bij hun opdrachtgevers….Die zijn immers zelf niet in staat om de bij henzelf allang voorhanden zijnde gegevens ZELF te analyseren. Waren ze dat wel, dan waren al die ‘externen’ helemaal niet nodig. Snappie? Cursusje Excel voor dummy’s doet vaak al wonderen, maar is natuurlijk niet voldoende om eigen tekortkomingen te verbergen.

  2. Lees alle reacties
  3. Valt het jullie op hoeveel ‘onderzoeksbureau’s’ bezig zijn de zorg hun laatste financiele poot uit te trekken.
    Al die handige figuren — die zogenaamd een bijdrage leveren aan de zorg — krijgen vaak ook nog overheidssubsidie.
    Wanneer wordt in de verpleeg en zorginstellingen de attentie gelegd op de patient en niet op het voortdurend en kostenverslindend vaststellen en onderzoeken hoe slecht dat de patient wordt behandeld in plaats van daar iets aan te doen.
    Het moet nu toch duidelijk zijn — na tientallen jaren — dat die dure rapporten onder in de la gaan en als enige effect hebben dat die handige figuren hun volgende nog duurdere bolide kopen
    Als het bedrijfsleven net zoveel bureau’s inschakelen, zit de helft van Nederland de andere helft te onderzoeken; dat is dan gegarandeerde werkgelegenheid en ONDERGANG.
    Slaap maar lekker door, de patient BLIJFT de dupe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.