Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgaanbieders gehinderd door UWV bij collectieve ontslagen

Uitkeringsinstantie UWV honoreert collectieve ontslagaanvragen van zorgaanbieders niet als zij in een aanbestedingstraject zitten. Pas als de aanbesteding is volbracht en duidelijk is wie de winnaars en verliezers zijn, worden ontslagaanvragen gehonoreerd. Brancheorganisatie ActiZ is niet eens met dit beleid.
Zorgaanbieders gehinderd door UWV bij collectieve ontslagen
Foto: ANP - Robin van Lonkhuijsen

Het UWV voldoet met haar beleid aan de wens van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW). In een brief hebben deze bewindspersonen gevraagd aan het UWV om alleen een ontslagvergunning te verlenen aan zorgorganisaties wanneer voor honderd procent zeker is dat er structureel arbeidsplaatsen vervallen bij verlies van de aanbesteding. Volgens ActiZ-woordvoerder Pauline Fuhri leiden de stringentere richtlijnen er toe dat steeds meer zorgaanbieders niet gaan offreren. ‘Zorgaanbieders worden gehinderd in hun mogelijkheden om hun bedrijfsvoering onder controle te hebben. Het gevolg daarvan is extra ontslagen. Het nieuwe ontslagbeleid heeft immers extra kosten tot gevolg, maar ook leidt het tot langere onzekerheid werknemers, langere ontslagprocedures, vertragingen in reorganisaties en sociale plannen.’

Geen zachte landing

Of het signaal tegen dit beleid dat ActiZ afgelopen vrijdag heeft gepubliceerd door het kabinet wordt opgepikt, is nog maar de vraag. Fuhri: ‘Het is vakantietijd en we hebben er in ieder geval nog niets over gehoord. Maar het is wel een belangrijk issue nu langzaam maar zeker duidelijk wordt dat de beloofde zachte landing voor de transitie er niet is. Er wordt veertig procent op de zorg gekort en linksom of rechtsom vallen er dus ontslagen. Dan is het onhandig om zorgaanbieders te hinderen als zij proberen hun voortbestaan te redden.’

Alliade

De eerste casus waarin het UWV weigert een vergunning te verlenen voor een collectieve ontslagaanvraag vond vorige week plaats bij Zorggroep Alliade in Heerenveen. Volgens de uitkeringsinstantie was de ontslagmaatregel, waarmee Alliade anticipeert op een verwachte omzetdaling, ‘prematuur’. Het UWV constateert dat Alliade vooralsnog niet hard kan maken dat de omzet dusdanig zal dalen dat het de inkrimping nu al rechtvaardigt, terwijl de zorgkoepel nog contractbesprekingen met verschillende Friese gemeenten voert. “Een te onzekere verwachting voor de toekomst biedt nog geen grond voor gedwongen ontslagen”, aldus het UWV.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.