Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Twijfel over contractering zzp’ers

De CDA-fractie maakt zich zorgen over de contractering van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) door zorgverzekeraars vanaf 2015. Kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat zorgverzekeraars niet van plan zijn om zzp’ers te gaan inzetten voor de zorgverzekeringswet (Zvw).
Twijfel over contractering zzp'ers
Foto: ANP Bart Maat

De staatssecretarissen van VWS en van Financiën publiceren deze week antwoorden op schriftelijke vragen van CDA-Kamerleden Hanke Bruins Slot en Paul Omtzigt. Op de vraag of zorgverzekeraars volgend jaar een pilot zullen voortzetten voor de inkoop van zzp’ers onder de Zvw, schrijven Martin van Rijn (VWS) en Eric Wiebes (Financiën): ‘Zorgverzekeraars Nederland staat open voor de mogelijkheid om met ingang van 2015 zzp’ers onder de Zorgverzekeringwet te contracteren, zij het dat de zzp’ers aan dezelfde criteria moeten voldoen als nieuwe toetreders. Ook stellen de verzekeraars eisen aan het kwalificatieniveau van zzp’ers. VWS en ZN zijn in overleg op welke wijze dit zorgvuldig tot stand wordt gebracht.’

Vragen

Volgens Omtzigt is de formulering ‘staat open voor de mogelijkheid’ weinigzeggend. ‘Ik heb de indruk dat zzp-zorg in de Zvw vanaf volgend jaar sterk afgeknepen gaat worden. Dat denk ik omdat we signalen hebben ontvangen dat sommige verzekeraars überhaupt geen zzp’ers contracteren, vandaar dat wij vragen hebben gesteld. De antwoorden die we hierop hebben gekregen zijn nogal ontwijkend van aard. Het feit alleen al dat ZN de pilot met zzp’ers in de zorg al halverwege het jaar stopt, voorspelt weinig goeds. Onze zorgen over het bericht dat verzekeraars helemaal niet van plan zijn zzp’ers te gaan contracteren volgend jaar zijn niet weggenomen door deze antwoorden.’

Continuïteit geborgd

Volgens ZN-woordvoerder Wouter Kniest wordt er momenteel overleg gevoerd tussen ZN en VWS over zzp’ers in het overgangsjaar 2015. ‘De bedoeling van dit overleg is om de continuïteit van de zorg te waarborgen in het overgangsjaar. Hoe dat er precies uit zal zien is nog even afwachten. Het gaat hier om een vrij specifieke doelgroep die in een pilot meeliep in de AWBZ en straks overgaat naar de Zvw. Die pilot houdt op omdat de AWBZ ophout. Daarnaast speelt dat in de Zvw andere opleidingseisen bestaan voor met name de wijkverpleegkundige. Voor volgend jaar willen we de zorg borgen, maar wat er gebeurt naar aanleiding van de opleidingseis in 2016 en verder, is het laatste woord nog niet gezegd.’

Gerust

De antwoorden van ZN stellen Omtzigt nog niet gerust. ‘Een pilot voer je uit om te kijken of iets doorgezet moet worden. Hier lijkt echt een doelbewuste poging aan de gang te zijn om het geen kans te geven. Wij zullen aandringen op een fatsoenlijke evaluatie en dan een evenwichtig besluit. Wij kunnen ons dus ook niet vinden in de besluiten van een aantal verzekeraars om nu al te stoppen. Wel goed dat ZN openstaat. Dat betekent dat ze nu wel actief met elkaar moeten overleggen. De eisen op opleidingsniveau vinden we niet aan de orde en zeer jammer dat ze gesteld zijn.’

3 REACTIES

  1. Feitelijk toch onjuiste informatie. In Mei 2014 zouden de deelnemers uit de Pilot horen hoe de voortzetting zou zijn in 2015. Dit is keer op keer uitgesteld. Ineens werd er medio Juli 2014 een grote groep ZZP-ers toegelaten in verband met de VAR problematieken. Enigszins voorzichtig gejuich, want dat is een goed teken toch? Of gaat de overheid nu vertellen dat zij die nieuwe groep, en ook de al ruim 2 jaar bestaande deelnemers de toegang ontzeggen tot het leveren van ZVW zorg?
    De staatsecretaris verwijst naar de zorgverzekeraar, de zorgverzekeraar wijst naar de politiek. En ondertussen mogen wij in een TE korte tijd kijken of we ons in een rechtsvorm formeren en alle toelatingen behalen om de zorg via de ZVW te mogen leveren! Bovendien speelt opleidingsniveau ineens op? Er is al een rapport gepresenteerd met de resultaten over 2013 waarin duidelijk af te leiden is dat de zzp-ers adequaat, flexibel en met minder zorg leveren bijzonder hoge resultaten scoren.
    De zelfstandig zorgprofessional is al ruim bewezen onmisbaar in de zorg. Mede door flexibiliteit, expertise en kleinschaligheid zijn wij een goede samenwerkende partner voor de sterk veranderde zorgdraag en behoefte.

  2. Lees alle reacties
  3. De regering wordt aan het lijntje gehouden. een zpper moet aan dezelfde criteria voldoen als andere aanbieders, dus HKZ, WTZi, en nog veel meer, allemaal zaken die in augusutus 2014 bij de aanbesteding gedaan hadden moeten zijn. Effectief moest iedere zzper dus binnen 6 weken alles op de rails hebben als nieuwe aanbieder, want de criteria werden pas in juli bekend gemaakt. Officieel aanbesteden voor een ZZPer is zo ontzettend ingewikkeld… geloof me, ik heb het zelf gedaan maar de afwijzing al binnen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.