Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huishoudelijke hulp in loondienst is onhoudbaar

Onderzoekers van Berenschot concluderen dat de tarieven voor hulp bij het huishouden in de meeste gemeenten de bodem hebben bereikt en in een aantal gemeenten door de bodem zijn gezakt. Aanbieders met hulpen in loondienst kunnen hier onmogelijk voor leveren.
Huishoudelijke hulp in loondienst is onhoudbaar
Foto: ANP Koen Suyk

Op verzoek van TSN Thuiszorg B.V. onderzocht Berenschot de ontwikkelingen in de Hulp bij Huishouden (HbH) in het afgelopen decennium. De onderzoekers zien dat sinds de invoering van de Wmo in 2007 de tarieven voor de HbH sterk gedaald zijn en dat het gemiddelde aantal uren zorg per cliënt gedaald. Bovendien zijn de eigen bijdragen gestegen en zijn de voorwaarden voor cliënten om aanspraak te kunnen doen op de dienstverlening aangescherpt. In 2015 komt daar de budgetkorting van circa dertig procent bij. Voor veel aanbieders is de situatie onhoudbaar geworden. De tarieven liggen vaak beduidend onder de kostprijs en faillissementen zijn aan de orde van de dag.

Alfahulpconstructie

Een van de aanbevelingen die Berenschot doet om het tij te keren is het verbieden van de alfahulpconstructie.  ‘Alfahulpen zijn aanzienlijk goedkoper dan medewerkers in loondienst. Dit komt omdat bespaard wordt op sociale premies en omdat minder rechten voor de toekomst worden opgebouwd. In 2010 werden zorgaanbieders op basis van nieuwe wetgeving gedwongen om duizenden alfahulpen in loondienst te nemen. Vorig jaar sprak de door dit kabinet aangestelde commissie Kalsbeek zich uit tegen de inzet van alfahulpen. Maar intussen worden alfahulpen weer volop ingezet om zo geld te besparen voor gemeenten. Op deze wijze wordt arbeid in loondienst, betaald conform de cao, verdrongen.’

Advies

Berenschot stelt niet alleen dat de alfahulpconstructie moet worden stopgezet. Ook adviseren de onderzoekers dat de ontstane mismatch tussen tarieven en loonkosten moet worden opgeheven. Deze boodschap is gericht aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de gemeenten, ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN). Bekijk hieronder het onderzoek.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.