Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao ggz zet in op baanzekerheid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGZ Nederland en de vakbonden hebben in een nieuwe cao afgesproken om tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten als het om structureel werk gaat. Werknemers krijgen een loonsverhoging van 3,5 procent.
Nieuwe cao ggz zet in op baanzekerheid
Foto: ANP

De nieuwe cao, die loopt van 1 juli 2015 tot 1 maart 2017, zet in op vaste banen. Werkgevers maken de laatste jaren steeds meer gebruik van tijdelijke krachten, ook als het gaat om structureel werk dat tot de core-business van de organisatie hoort. De cao maakt een einde aan die trend, zegt Anja  Dijkman, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. ‘Wij begrijpen wel dat er veel onzekerheid is bij ggz-aanbieders. Ze hebben te maken met bezuinigingen van de rijksoverheid, zorgverzekeraars en gemeenten. Maar het kan niet zo zijn dat ze structureel werk steeds meer met tijdelijke contracten invullen. Vast werk moet door vaste mensen worden gedaan, met een contract voor onbepaalde tijd. Dat moet het uitgangspunt zijn. Werkgevers kunnen flexibiliteit ook intern organiseren, door ervoor te zorgen dat werknemers op verschillende plekken in de organisatie inzetbaar kunnen zijn.’

Tijdelijk banen omzetten in vaste banen

De bedoeling van de cao is dat werkgevers de komende tijd bij alle tijdelijke banen nagaan of het gaat om structureel werk. Als dat het geval is, moeten ze het tijdelijke contract omzetten in een vaste baan met een contract voor onbepaalde tijd. Dijkman is er niet bang voor dat ggz-aanbieders hier makkelijk onderuit zullen proberen te komen. ‘We hebben serieuze afspraken gemaakt en de ondernemingsraden zullen erop letten dat die ook worden uitgevoerd.’ Ook in de cao voor ziekenhuizen zijn onlangs soortgelijke afspraken gemaakt.

Van werk naar werk in ggz

Verder zijn de afspraken rond reorganisaties aangepast. De wachtgeldregeling wordt omgezet in een activeringsregeling, die ‘van-werk-naar-werk’ als uitgangspunt heeft. De inzet is om te voorkomen dat werknemers in de ww komen, door in te zetten op scholing, coaching en het zoeken naar ander werk. Wanneer mensen toch ontslagen worden, dan krijgen ze te maken met een versobering. Die zit vooral in de duur van de aanvulling op de ww-uitkering. Die was 63 maanden en wordt 38 maanden. De negatieve effecten van de invoering van de Wet werk en zekerheid voor de hoogte van de uitkering hebben werkgevers en vakbonden wel gerepareerd in de cao.

Loonsverhoging ggz

Werknemers krijgen een loonsverhoging van totaal 3,5 procent. Per 1 juli 2015 gaan de lonen omhoog met 1,75 procent. Daar komt per 1 juli 2016 nog eens 1,25 procent bij. De eindejaarsuitkering wordt per 1 december 2016 met 0,5 procent verhoogd. Daarnaast ontvangen medewerkers nog twee eenmalige uitkeringen van 0,5 procent per 1 december 2015 en 0,3 procent per 1 december 2016.

Onregelmatigheidstoeslag ggz

Voor medewerkers die een onregelmatigheidstoeslag krijgen is er goed nieuws. Die wordt voortaan doorbetaald tijdens de opname van vakantie-uren. Dijkman legt uit dat dit heel gebruikelijk is in andere sectoren. Daarnaast zijn er juridische uitspraken die zeggen dat deze toeslag bij het reguliere loon hoort.

De vorige cao was in december 2012 verlopen. In het najaar 2014 zaten de onderhandelingen nog muurvast.

Cao’s in de Zorg

Nieuws en achtergrond over Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.