Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers gehandicaptenzorg voelen zich onveilig

Uit een peiling van CNV Zorg & Welzijn onder medewerkers in de gehandicaptenzorg blijkt dat één derde zich onveilig voelt op het werk. ‘Dat is ontoelaatbaar’, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn.
Medewerkers gehandicaptenzorg voelen zich onveilig
Foto: ANP Foto David van Dam

Mede onder invloed van bezuinigingen en marktwerking zijn er grote problemen aan het ontstaan met de  fysieke en emotionele veiligheid van medewerkers in de gehandicaptenzorg, stelt CNV Zorg & Welzijn. Uit een peiling onder haar leden blijkt dat een overgrote meerderheid van de werknemers te maken heeft met zowel verbaal als fysiek geweld van cliënten. Het gaat bij verbaal geweld om schelden en schreeuwen. Bij fysiek geweld gaat het vaak om schoppen, slaan en met materialen gooien. In een enkel geval is er zelfs met een mes gedreigd. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan zich onder druk gezet te voelen om te zwijgen over agressie en geen aangifte te doen.

Voldoende bezetting

Volgens de vakbond moet er meer ingezet worden op de preventie van agressie. Dit kan door voldoende bezetting, opleidingen en cursussen en een buddysysteem. Ook moeten werkgevers hun medewerkers serieus nemen en ze alle steun bieden. Er moet nazorg zijn én medewerkers moeten alle ruimte krijgen om aangifte te doen.

Aangifte doen

‘Wij gaan over de uitkomsten van onze peiling in gesprek met werkgevers en politiek’, zegt voorzitter Kruizinga. ‘Werkgevers moeten investeren in de weerbaarheid van de werknemers in de gehandicaptenzorg. En het kan niet zo zijn dat werkgevers hun medewerkers onder druk zetten om vooral geen aangifte te doen. Werkgevers moeten juist hun mensen steunen bij agressie incidenten. Door betere begeleiding bij het doen van aangifte, pilots met Bedrijfs Opvang Teams en het uitwisselen van best practises. We gaan ook in gesprek met staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid. Hij moet begrijpen dat er een grens is bereikt.’

In de komende zomerperiode gaat CNV Zorg & Welzijn op werkbezoek bij verschillende instellingen in de gehandicaptenzorg om agressie bespreekbaar te maken en gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingen.

VGN

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) onderschrijft de conclusie van de CNV Zorg & Welzijn dat medewerkers in hoge mate te maken hebben met agressie. Ook gehandicaptenzorgaanbieders vinden agressie tegen zorgverleners onacceptabel. De VGN ondersteunt, samen met werknemersorganisaties, werkgevers hierin op verschillende manieren. Heleen Griffioen, bestuurder VGN: ‘Wij doen veel aan het tegengaan bestrijden van agressie, maar hiermee zijn de problemen nog niet opgelost. Wij proberen om samen met de werknemersorganisaties de situatie verder te verbeteren. We besteden daarom veel aandacht aan het bespreekbaar maken van agressie, reflecteren op incidenten, emotionele en fysieke veiligheid. Het onderzoek van CNV onderstreept het belang om deze initiatieven met kracht voort te zetten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.