Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Instellingen dikken in op hun flexibiliteit’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
[Exclusief] Het is voor zorginstellingen steeds moeilijker om flexibiliteit in het personeelsbestand te organiseren. Tegelijk is de behoefte aan flexibiliteit groot. Dat zegt uitzendorganisatie Randstad Zorg op basis van eigen onderzoek en ontwikkelingen in de markt.
'Instellingen dikken in op hun flexibiliteit'

Rick Nillesen, sectorspecialist Zorg bij Randstad Zorg, constateert dat zorginstellingen scherp aan de wind zeilen met hun arbeidscapaciteit. ‘De zomerpiek in de inhuur van extern personeel was dit jaar groter dan anders. Zorginstellingen dikken in op hun flexibiliteit. Als organisaties in de toekomst verder willen flexibiliseren, is dat lastig. De behoefte aan flexibiliteit is namelijk groot. Het is een thema waar veel organisaties mee worstelen.’

Duizenden ontslagen

Zorginstellingen zijn in een hoog tempo hun personeelsbestand aan het inkrimpen. In de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg vallen duizenden ontslagen als gevolg van de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. In de ggz krimpt het personeelsbestand als gevolg van bezuinigingen en de strengere toegang tot de specialistische ggz. De ziekenhuizen reduceren hun personeelsbestand omdat er minder patiënten komen. Volgens de Randstad Arbeidsmarktverkenning 2014 verwacht 62 procent van de directeuren en afdelingsmanagers in de zorg dat het aantal vaste medewerkers zal afnemen. Dat is flink hoger dan het gemiddelde van alle sectoren (43 procent). De zorg gedraagt zich atypisch. De reductie van het vaste personeelsbestand gaat niet meer gepaard met een uitbreiding van het aantal flexibel inzetbare medewerkers (tijdelijke contracten, oproepkrachten en uitzendpersoneel). De helft van de Nederlandse bedrijven geeft juist aan dat ze een toename verwacht van het aantal flexibele medewerkers. Dit is een trend die al enige jaren duurt. Bedrijven willen in staat zijn om snel in te spelen op veranderingen in de markt. Ook kostenoverwegingen spelen een rol. De afgelopen jaren organiseerden zorginstellingen hun flexibele schil van medewerkers vooral intern door tijdelijke contracten af te sluiten. Volgens het meest recente grootschalige arbeidsmarktonderzoek AZW van Panteia had in 2013 91 procent van de werknemers in de zorg nog een vast contract. In 2013 was dat percentage afgenomen tot 77 procent. Maar in de ontslaggolven van de laatste tijd zijn vooral de tijdelijke contracten het eerst gesneuveld. Ook zijn veel nulurencontracten met een tijdelijk dienstverband niet verlengd door de introductie van de Wet Werk en Zekerheid die juist had moeten leiden tot meer banen met een contract voor onbepaalde tijd.

Zzp’ers onder vuur

En dan zijn er nog de zelfstandigen (zzp’ers) die onder vuur liggen van de Belastingdienst. Nillesen geeft aan dat zijn organisatie steeds vaker wordt gevraagd om zorginstellingen te ondersteunen bij het organiseren van flexibiliteit. ‘We leren teams om na te denken over capaciteitsmanagement en we doen steeds vaker het management van flexbureaus.’ Hij vindt dat HR hoger op de agenda moet komen bij zorgbestuurders. ‘In de zorg moet veel meer leiderschap komen op HR. Je hebt goed personeel nodig om zorg van kwaliteit af te leveren.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.