Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ontslaggolf 2015

De arbeidsmarktpositie van thuiszorgmedewerkers wordt dit jaar alleen maar slechter. Hoewel het nieuwe jaar krap twee weken oud is, kun je die voorspelling nu al met een gerust hart doen.
Ontslaggolf 2015

2015 wordt rampzalig voor thuiszorgmedewerkers. Bijvoorbeeld doordat er nog steeds geen nieuwe cao VVT is. Het zag er in oktober vorig jaar nog goed uit met een ondertekend onderhandelingsakkoord. Inmiddels wachten we alweer enkele maanden op het algemeen verbindend verklaren en het in werking treden van de grootste cao van Nederland. De reden van het uitstel is treurig. De partijen kunnen het maar niet eens worden wat de bodem moet zijn van het loon van een huishoudelijke hulp. Voor de duidelijkheid: thuishulpen gaan er volgens het onderhandelingsakkoord in loon op vooruit dankzij de nieuwe salarisschaal. Bovendien wordt een loonbodem afgesproken. Beide afspraken zijn verbeteringen van de arbeidsmarktpositie, zou je denken. Maar het zijn verbeteringen waar je alleen wat aan hebt als je nog in dienst bent. En dat zal voor duizenden hulpen in 2015 niet meer zo zijn. Immers, een uur huishoudelijke hulp met signaleringsfunctie is voor de meerderheid van de gemeenten veel te duur om in te kopen. Zo gaan er deze week bij Vérian 217 medewerkers uit omdat gemeenten geen thuiszorg meer inkopen. De dik zeshonderd medewerkers die overblijven, moeten slikken dat zij maar liefst twintig procent omlaag gaan in loon. Omdat ze van de functie hulp niveau 2 worden teruggezet naar hulp van niveau 1.

Optimist

Een optimist zal zeggen dat er genoeg gemeenten zijn die met dienstencheques professionele thuiszorg blijven inkopen. De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) redt duizenden banen, zo wordt gezegd. Dat lijkt mij sterk. VVT-organisaties willen al jaren af van hun tak huishoudelijke hulp. Dat er voor twee jaar een subsidie is vrijgemaakt verandert niets aan het feit dat het gewoon niet meer rendabel is. Nu niet en zeker niet als het overgangsjaar 2015 voorbij is en gemeenten niet meer automatisch dezelfde thuiszorgaanbieders contracteren om ‘de continuïteit te bewaren’. Bovendien kun je als burger met zo’n dienstencheque veel beter een zzp’er inhuren, want dan houdt die thuishulp er tenminste meer aan over dan een tientje per uur.

Tot slot wordt dit jaar ook nog de Arbeidswet aangepast. Ergens in juli als het goed is. Ontslag wordt moeilijker onder die wet. Het zou me daarom niets verbazen dat de piek van ‘ontslaggolf 2015’ ergens in juni zal liggen.

2 REACTIES

  1. Ik ben het eens met Kees Sneek. Mijn vermoeden dat juist veel werkgevers wachten met ontslag van juist OUDERE werknemers die al lang in dienst zijn tot NA 1 juli 2015 werden ook bevestigd door mijn jurist.
    De ontslagvergoeding die tot 1 juli berekend wordt aan de hand van de kantonrechterformule, wordt NA 1juli vervangen door de TRANSITIE-VERGOEDING.
    Een voorbeeld: iemand die 7 jaar in dienst is met een maandloon van ongeveer 1100 euro netto (veel lage salarissen bij velen en een paar PUISSANT BELACHELIJK hoge salarissen bij enkelen in de zorg) krijgt tot 1 juli ongeveer 20.000 euro mee bij ontslag en NA 1juli (berekend volgens de transitievergoeding-formule nog maar 3000 ongeveer.
    Iemand die al 30 jaar in dienst is bij dezelfde werkgever zou helemaal recht hebben op een ERG grote vergoeding, maar na 1 juli is dat afgelopen..

  2. Lees alle reacties
  3. Een goed geschreven helder artikel van Wouter den Elzen. Toch ben ik van mening dat Wouter een denkfout maakt waar hij schrijft dat ontslag moeilijker wordt onder de nieuwe arbeidswet. Vooral nu de AWBZ deels is overgegaan naar de WLZ en diverse andere onderdelen zijn ondergebracht in de WMO. Dit betekent namelijk voor veel zorgaanbieders dat, indien een overeenkomst is aangegaan met gemeentes, de tarieven naar beneden gaan. Dit heeft weer tot gevolg dat er gereorganiseerd moet worden. Als de uitvoering van de reorganisatie wordt uitgesteld tot na 1 juli het ontslag van grote groepen medewerkers veel makkelijker en goedkoper wordt. Mijn stelling is daarom dat de grote ontslaggolf in de zorg na 1 juli 2015 gaat plaatsvinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.