Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Weeffouten en het nieuwe ontslagrecht

Eline Beekhuis
Rosalinde Boswinkel
Het nieuwe ontslagrecht is aanstaande en leidt zonder twijfel tot ingrijpende veranderingen. De impact ervan wordt steeds duidelijker. Niet tot ieders vreugde. De afgelopen tijd kopten de kranten al alarmerend dat er sprake is van extra kosten voor werkgevers en een weeffout in de wet.
<p>Eline Beekhuis</p>
Eline Beekhuis

De huidige ontslagvergoeding wordt per 1 juli vervangen door de zogeheten transitievergoeding. Op het eerste gezicht lijkt deze verandering een flinke meevaller voor de werkgever, doordat de transitievergoeding aanmerkelijk lager uitvalt dan de huidige ontslagvergoeding. De weeffout waarover de kranten berichtten, bestond eruit dat men zich plots realiseerde dat de transitievergoeding ook verschuldigd is bij een ontslag na twee jaar ziekte. Iedereen die twee jaar of langer bij zijn werkgever heeft gewerkt, heeft namelijk recht op een transitievergoeding. Werkgevers moeten dus in veel meer gevallen een ontslagvergoeding betalen; daarmee zijn zij helemaal niet per definitie goedkoper uit.

Geen onderscheid

Veel werkgevers realiseren zich niet dat dit voor iedereen geldt. Dus ook voor de werknemer die na twee jaar ziekte wordt ontslagen en ook voor de werknemer met een tijdelijk contract die langer dan twee jaar in dienst is. Dat is nu niet zo. In het nieuwe recht wordt geen onderscheid gemaakt tussen arbeidsgeschikte en arbeidsongeschikte werknemers. De werkgever is kort gezegd voor de zieke werknemer naast de loondoorbetaling van twee jaar ook de transitievergoeding verschuldigd als hij de arbeidsovereenkomst beëindigt. Dit leidt tot extra kosten voor de werkgever naast alle kosten die een werkgever al maakt voor een zieke werknemer.

Volgens veel critici is hier sprake van een weeffout en schiet de transitievergoeding haar doel voorbij. Het doel zou namelijk zijn werknemers naar een nieuwe baan begeleiden. Nu is de praktijk dat een groot percentage werknemers na twee jaar ziekte volledig wordt afgekeurd en niet re-integreert. De critici kijken alleen naar dit ene doel van de transitievergoeding en bestempelen op grond daarvan de transitievergoeding als een weeffout in het nieuwe ontslagrecht.

Bewuste keuze van wetgever

Wie zich echter goed verdiept in de gedachte achter de transitievergoeding, komt tot de ontdekking dat er géén sprake is van een weeffout in de wet, maar van een bewuste keuze door de wetgever.

Het doel van de transitievergoeding is namelijk tweeledig. Aan de ene kant is de transitievergoeding inderdaad bedoeld om de overgang naar een andere baan voor de werknemer te vergemakkelijken. Aan de andere kant is de transitievergoeding bedoeld ter compensatie van het ontslag. De wetgever heeft bewust gekozen geen onderscheid te maken in de toekenning van de transitievergoeding tussen arbeidsgeschikte en arbeidsongeschikte werknemers, omdat zij daarvoor bij deze vergoeding geen rechtvaardiging heeft. Daarom maakt de wetgever ook geen onderscheid tussen werknemers met een vast of een tijdelijk contract.

Het tweeledige doel rechtvaardigt een onderscheid in het recht op de transitievergoeding tussen zieke en niet-zieke werknemers dus niet. Er is daarom ook geen sprake van een weeffout, maar van een bewust gekozen patroon. Dit is letterlijk terug te vinden in stukken van de regering.

Slapend dienstverband

Wanneer je als werkgever geen transitievergoeding wilt betalen aan je zieke werknemer, is er een alternatief: de arbeidsovereenkomst laten voortbestaan. Dit wordt ook wel het ‘slapende dienstverband’ genoemd. Hieraan kleven wel risico’s. De werknemer kan altijd nog terugkeren, terwijl voor die functie waarschijnlijk al een vervanger is aangesteld. En dit ‘slapende dienstverband’ kan ook verplichtingen voor de werkgever meebrengen, bijvoorbeeld re-integratieverplichtingen.


Eline Beekhuis en Roselinde Boswinkel, sectie Arbeid & Organisatie bij Marxman Advocaten.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Eline Beekhuis heeft een erg interessant artikel geschreven vanuit haar gezichtspunt, die toevallig hetzelfde is als die van haar werkgever. Namelijk hoe kom je zo voordelig mogelijk van werknemers af. Volgens mij is het zo dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid het mogelijk maakt eindelijk eens af te komen van die verdomd dure en oudere (krakkemikkige) werknemers die al minstens twintig jaar in dienst zijn. Volgens de oude kantonrechtersformule (die nog tot 1 juli 2015 geldt) krijgen werknemers een flinke zak met geld mee. Maar de transitievergoeding die vanaf 1 juli geldt is een stuk voordeliger voor de werkgevers. Voor meer informatie waar je als oudere werknemer na 1 juli 2015 rekening mee moet houden, kijk op
    http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/kabinetsplannen-ontslagrecht-en-ontslagvergoeding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.