Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gebruik de pensioenaftopping in uw voordeel

Per 1 januari van dit jaar is de wetgeving voor pensioenopbouw gewijzigd. Het is daardoor niet meer mogelijk om pensioen op te bouwen over het inkomen boven een ton, de zogenaamde pensioenaftopping. Ook wordt het nabestaandenpensioen voor iedere inkomensgroep flink geraakt. Dat heeft dus gevolgen voor u als zorgprofessional. Maar geen nood: u kunt aan deze maatregel zelf een positieve draai geven door het heft in eigen hand te nemen.
Claudia Huppertz
Claudia Huppertz

Voor veel mensen is de impact van de nieuwe pensioenopbouwmaatregel niet helemaal helder. Wat de wetswijziging voor u gaat betekenen ziet u namelijk pas echt duidelijk op uw pensioenoverzicht. Wat wel al zeker is dat het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen voor iedereen die meer dan 100.000 euro per jaar verdient, geraakt worden. Sommige werkgevers hebben daarom vorig jaar al besloten om het nabestaandenpensioen tijdelijk collectief te verzekeren. Niet gek, want met de nieuwe fiscale regels zou de uitkering bij overlijden vóór pensioendatum erg laag zijn. Maar de oplossing van de werkgevers was een tijdelijke om werknemers de tijd te geven hun financiële zaken goed te regelen. De tijdelijke collectieve regeling stopt op 1 januari 2016.

De gevolgen voor uw ouderdomspensioen

Er zijn door de aftopping van de pensioenopbouw veel factoren om rekening mee te houden. Kort gezegd: hoe langer u nog moet werken, hoe meer u mogelijk van de maatregelen merkt. Een medisch specialist van 40 jaar die nog meer dan twintig jaar werkt, bouwt aanzienlijk minder pensioen op dan een collega met hetzelfde  inkomen die over twee jaar met pensioen gaat. De grootte van het pensioengat is dus afhankelijk van uw (pensioen)leeftijd en ook van het gedeelte van uw inkomen dat boven de € 100.000 valt.

De zonnige kant: het heft in eigen hand

Wat de invloed van de veranderingen precies is, blijft voor iedereen persoonlijk. Maar laten we het van de zonnige kant bekijken. Feit is dat de nettosalarissen door de maatregel omhoog gaan. U betaalt immers minder pensioenpremie. Het is nu aan u om te bedenken wat u hiermee doet. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw toekomstig inkomen op peil te houden: u sluit zich aan bij de nettopensioenregeling van uw pensioenfonds via uw werkgever, u kiest zelfstandig voor een nettolijfrente bij een verzekeraar, u spaart zelfstandig voor later of u zorgt ervoor dat uw lasten lager worden, door bijvoorbeeld uw hypotheek af te lossen. U bent nu zelf aan zet. En dat is misschien wel het grootste voordeel. Want u bepaalt nu meer dan ooit wat er met uw inkomen gebeurt. Of u dat nu uitgeeft of spaart voor later, u kiest de manier die bij uw huidige én toekomstige levensstijl past.

Claudia Huppertz, adviseur Business Development Loyalis

2 REACTIES

  1. Beste heer/mevrouw Jansen,
    De aftopping geldt voor het op te bouwen pensioen vanaf 2015. De aftopping heeft géén gevolgen voor het op 1 januari 2015 reeds opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen.
    Het partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum (bij overlijden als u nog werkt) is meestal verzekerd op risicobasis.
    Voor een partnerpensioen op risicobasis kan in de pensioenregeling gebruik worden gemaakt van de ‘risicopartnerpensioenknip’
    Dat betekent dat voor dit partnerpensioen voor de dienstjaren gelegen vóór 1 januari 2015 kan worden uitgegaan van het genoten pensioengevend loon, zonder dat rekening gehouden hoeft te worden met de aftopping van het pensioengevend loon. De aftopping geldt dan alleen voor het partnerpensioen over de dienstjaren na 1 januari 2015. Voor meer informatie kunt u bij uw pensioenfonds terecht.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.