Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geef zorgprofessionals in verpleeghuizen de ruimte!

Ria de Korte-Verhoef
Onlangs kwam Jeroen van den Oever, directeur van een zorgorganisatie, met het bericht in Zorgvisie dat de verpleeghuisnorm van Hugo Borst niet haalbaar is. De norm beschrijft dat minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen in verpleeghuizen nodig is. Als verpleegkundige meen ik dat het wel kan, maar we zullen wel creatief moeten leren denken.
Ria de Korte-Verhoef RN PhD
Ria de Korte-Verhoef RN PhD

De allereerste doelstelling van de zorg in een verpleeghuis is dat we een waardig leven willen bieden aan zeer kwetsbare ouderen in hun laatste levensfase. Het verblijf in een verpleeghuis wordt steeds korter, laten we daarom de waardige, warme en comfortzorg voorop zetten. De zorgprofessionals, verzorgenden en verpleegkundigen op de werkvloer, zullen hiervoor de ruimte moeten krijgen.

Personeelskrapte
Er werken ongeveer 250.000 mensen in verpleeghuizen. Volgens Actiz is 33% van hen geen verzorgende of verpleegkundige. De meesten van die 33% zullen niet op de werkvloer werken. Er zit hier ruimte in om meer mensen in de directe zorg te laten werken. Zo was ik laatst om 10.00 uur in een verpleeghuis en ging in de grote zaal een kopje koffie drinken. Er was nog één ander tafeltje bezet. Drie mensen van de catering zaten te wachten tot er meer mensen kwamen. Dat klopt niet vond ik, want ik weet dat juist op dat tijdstip veel verzorgenden hard werken om de bewoners uit bed te halen. Laten we de taken van zorg en welzijn op de werkvloer integreren om de norm te halen.

Ook van de instroom wordt een te somber beeld geschetst. Inderdaad in eerste instantie kiezen MBO’ers en HBO’ers niet voor de ouderenzorg. Ook bij mij was dat het geval. Maar mijn ervaring is, als docent verpleegkunde, dat op de langere termijn en zelfs al na een eerste goede stage, die interesse er wel komt. Daarnaast is er minder instroom nodig als zorgprofessionals langer gaan werken. Velen van hen werken 12-24 uur per week. Ook daar zit ruimte om de norm te halen. Zorgprofessional zijn in een verpleeghuis is zeer aantrekkelijk als er voldoende tijd is om het werk uit te voeren zoals een zorgprofessional dat ziet als goede zorg en dat kan met een hogere bezettingsnorm op de werkvloer.

Regels en kwaliteit
Zorgorganisaties zijn nu veel tijd kwijt aan zorginkoop en aan kwaliteitsbeheersing. Sterke vereenvoudiging van de regels bij zorginkoop en vermindering van regels bij kwaliteitsbeheersing vermindert de overhead. Uitgaan van kwaliteit op de werkvloer betekent dat zorgprofessionals samen met de bewoner en de familie de kwaliteit bepalen. Daarvoor is een mix van lager en hoger opgeleide verzorgenden en verpleegkundigen nodig. Kwaliteit is een intrinsiek onderdeel van het werk van zorgprofessionals. De registratielast zal sterk verminderd moeten worden en meer geautomatiseerd. Geef meer tijd en vertrouwen aan de zorgprofessionals aan het bed om hun werk goed te doen. Daarvoor is wel regelmatige scholing nodig. Op dit moment is er weinig tijd en geld beschikbaar om scholing te volgen. Bij specialisten ouderenzorg is scholing in hun CAO geregeld maar bij de zorgprofessionals niet. Meer ruimte voor scholing is nodig om deskundigheid op peil te houden om zo kwaliteit van zorg te bieden.

Arbeidstevredenheid
Uit internationaal onderzoek blijkt dat arbeidstevredenheid een belangrijke factor is voor kwaliteit van zorg. Er blijkt zelfs dat instellingen met een laag ziekteverzuim hoog scoren in de ranglijsten van goed presterende zorginstellingen. Als zorgprofessionals dagelijks een hoge werkdruk ervaren en het gevoel hebben dat zij steeds weer tekort schieten in hun werk, dan resulteert dit in een lagere kwaliteit van zorg, grotere uitstroom en ziekteverzuim. Het ziekteverzuim in verpleeghuizen is hoger dan gemiddeld. Het verlagen daarvan heeft direct gevolgen voor de bezetting en daarmee voor de zorg die gegeven kan worden

Conclusie
Het is wel mogelijk om meer zorgprofessionals op de werkvloer te krijgen, maar dan zullen bestuurders van zorgorganisaties de zorg rondom de bewoner op werkvloer creatief moeten organiseren. Geef de zorgprofessionals daarin de regie. Hoge arbeidstevredenheid leidt tot minder ziekteverzuim en minder uitstroom. Trots op je werk kan weer terug komen als zorgprofessionals in verpleeghuizen er aan toe komen waardige zorg te verlenen aan kwetsbare bewoners. Laten we hen daarvoor de ruimte geven. Lees hier de blog ‘Verpleeghuisnorm van Hugo Borst niet realistisch’

Ria de Korte-Verhoef RN PhD, docent verpleegkunde en CDA kandidaat Tweede Kamer, nr 35


2 REACTIES

  1. Helemaal eens; specialisatie was veel te ver doorgevoerd. Maar is inmiddels voor een deel verdwenen. In onze organisatie hebben we 1 verzorgende die in feite in volle breedte werkte; verdwenen zijn de linnenmedewerker, de receptioniste, de kantinemedewerkers, de voedingsbegeleider, de teamleider en zo nog een aantal rollen die wij in het verleden wel hadden. Veel mensen realiseren zich niet wat er de afgelopen jaren al niet veranderd is in onze organisaties.

  2. Lees alle reacties
  3. Jeroen van den Oever heeft gelijk: zorginstellingen doen niet anders dan snijden in de overhead. De span of control van de leidinggevende is al niet meer met het leven verenigbaar. Maar waar komen die tekorten of, liever gezegd, waar komt dat tekortschieten dan vandaan? Heel goed dat Ria de Kort-Verhoef ons dat hier laat zien. "Nee mevrouw, ik mag u niet naar het toilet helpen, de verzorging komt zo bij u, wilt u een spelletje doen?" Het echte probleem zit 'm in de ongebreidelde arbeidsdeling aan de onderkant. Iemand voor het ontbijt, iemand voor de was, iemand voor de schoonmaak, iemand met een bal, iemand voor de medicijnen, iemand voor de kousen en niemand die dit totaal overziet. Skip de underhead! Benieuwd naar wat Jeroen van den Oever daarvan vindt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.