Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder longaanvallen in West-Brabant dankzij EmmaCOPD

Bert Bukman
Door de inzet van verschillende zorgverleners en de e-health tool EmmaCOPD is het aantal longaanvallen bij een deel van de patiëntgroep in de regio West-Brabant teruggelopen. Deze week is een onderzoek door het LUMC gestart om deze resultaten in een grotere groep patiënten te valideren.
EmmaCOPD
stock.adobe.com

EmmaCOPD is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) voor COPD-patiënten. Deze verbindt hen verbindt met alle personen die hen ondersteunen bij het managen van hun ziekte. Patiënten dragen een smartwatch, waarmee zij hun bewegingsactiviteit en slaappatroon opslaan en kunnen volgen. Nadat zij met de eigen fysiotherapeut individuele stappen of doelen hebben afgesproken, kunnen zij zelfstandig hun beweging op peil houden. Lukt dat niet, dan wordt een buddy gewaarschuwd (meestal de partner of een van de kinderen). In een later stadium volgt de fysiotherapeut.

Medicatietrouw

Vorig jaar is dankzij een EmmaCOPD project van het Bravis ziekenhuis en diverse zorgverleners in de regio West-Brabant het aantal longaanvallen teruggelopen. Dit hangt onder meer samen met een verbeterde medicatietrouw. EmmaCOPD bevat een medicatie-alarmfunctie die al eerder door het AMC bij patiënten met een chronische ziekte succesvol werd ingezet.

Ook heeft in EmmaCOPD een digitale wormflow, waarbinnen de patiënt de stappen uit het longaanvalactieplan met een app doorloopt. Bijkomend voordeel is dat zorgverleners inzicht krijgen in het ziekteverloop en milde longaanvallen thuis.

Chavannes

Een vervolgonderzoek vindt plaats onder leiding van hoogleraar Niels Chavannes van het LUMC. Voor dit onderzoek krijgen veertig patiënten van het Bravis ziekenhuis een smartwatch. De huisarts, fysiotherapeut, diëtiste, longverpleegkundige, thuiszorg en longarts en hun buddy kijken mee. Zij ontvangen een signaal wanneer hulp of ondersteuning nodig is.

Oscar van Dijk van Medicine Men, de ontwikkelaar van EmmaCOPD: ‘Ons doel is om het aantal opnames als gevolg van een longaanval sterk terug te brengen. Eerst met een kwart, daarna met meer dan de helft. EmmaCOPD gaat meer en steeds effectievere deelinterventies bevatten. Wanneer zorgorganisaties deze zorgtechnologie integreren in hun regionale zorgprocessen liggen nog grotere verbeteringen voor patiënten en de zorgkosten in het verschiet.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.