106 gemeenten dupe van nieuw Wmo-verdeelmodel

Het budget dat gemeenten krijgen voor de uitvoering van de Wmo 2015 wordt op een nieuwe manier verdeeld. In plaats van een verdeelmodel gebaseerd op historische waarden, zal een nieuw, objectief model gehanteerd worden. 106 gemeenten gaan in dit nieuwe model er tien euro per inwoner op achter uit ten opzichte van het oude model.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
106 gemeenten dupe van nieuw Wmo-verdeelmodel
Foto: ANP Piroschka ven de Wouw

Een rapport over het nieuwe verdeelmodel is afgelopen vrijdag gepubliceerd op invoeringwmo.nl. In het stuk leggen onderzoekers van bureau Andersson Elffers Felix uit hoe het nieuwe verdeelmodel werkt waarmee 3,6 miljard euro aan Wmo-geld vanaf 2016 over de Nederlandse gemeenten verdeeld zal worden. Het grote verschil is dat in het oude model gekeken werd naar historische waarden van zorggebruik per gemeente, terwijl het nieuwe model het verwachte aantal indicaties voorspelt door naar een aantal demografische factoren te kijken zoals de gemiddelde leeftijd, hoeveelheid eenpersoonshuishoudens, hoeveelheid minderheden, et cetera.

Verschillen

Als de twee modellen naast elkaar gelegd worden blijkt dat voor

3
42

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Goede woordkeuze van AEF: historisch versus objectief. In werkelijkheid was het oude stelsel objectiever van het nieuwe. Waar voorheen het CIZ op basis van uitgebreide vragenlijsten en dossiers een relatief zorgvuldige beslissing nam, volstaan nu enkele demografische factoren.
    Dat nieuwe simpele model gaat voorbij aan sociale context, diagnose en prognose, en gaat ervan uit dat deze zaken gelijk verdeeld zijn tussen gemeenten. En dat terwijl elk regionaal gezondheidsonderzoek en onderzoek naar regionale verschillen in sociale structuren het tegendeel bewijst. En dat noemt AEF dan objectief. Stelletje #$@%$#!%#%%

  2. Lees alle reacties
  3. Wordt natuurlijk weer op de burger verhaald. Gaan gemeentelijke belastingen weer een paar %ten naar boven. Pensioenen gaan volgend jaar ook naar beneden. Rijksbelastingen ook naar boven dusssss , weer meer geld uitgeven echter NIET voor aankopen maar naar de schatkist!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.