Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

120 uur taakstraf voor managers thuiszorg ‘pittige eis’

Bert Bukman
Tegen een voormalige directeur en regiomanager van een Haarlemse thuiszorginstelling zijn 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Dit vanwege het overlijden van een diabetespatiënte in 2012. Advocaat Frits Schneider spreekt van een 'pittige eis'.
Thuiszorg

De 81-jarige diabetespatiënte was eind 2012 met haar voet klem komen te zitten onder de bank. Zij sloeg alarm, maar door een reeks communicatiefouten bij de betrokken aanbieder van thuiszorg kreeg zij geen hulp.

Na een oproep van bezorgde familieleden werd de vrouw na 48 uur uit haar benarde positie bevrijd door de politie. Ze was ernstig onderkoeld, haar voet was aan het afsterven en ze had zeer hoge bloedsuikerwaarden. De vrouw werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze na twee dagen overleed.

Niet opengedaan

Uit eerdere berichten over de zaak blijkt dat een verzorgende tweemaal aanbelde bij de vrouw, maar weer vertrok omdat er niet werd opengedaan. De vaste verpleegkundige van de vrouw zou hebben beweerd dat zij mogelijk ‘op stap was’.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg was van mening dat deze vaste verpleegkundige van de vrouw verwijtbaar had gehandeld. De verpleegkundige zelf legde de schuld echter bij Fundumzorg, de thuiszorgorganisatie waarvoor ze werkte.

Desondanks diende de Inspectie bij het Regionaal Tuchtcollege een klacht in tegen deze verpleegkundige. Zij kwam er uiteindelijk vanaf met een officiële waarschuwing. Omdat zij daarnaast ‘lering heeft getrokken’ uit het drama, besloot het Openbaar Ministerie haar niet meer strafrechtelijk te vervolgen.

Reeks van missers

Anders is dat voor de twee managers van Fundumzorg, tegen wie de taakstraf van 120 uur en de voorwaardelijke celstraf van twee maanden zijn geëist. De officier van justitie vindt dat de voormalige regiomanager als eerstverantwoordelijke in een reeks van missers ‘meerdere cruciale fouten’ heeft gemaakt. De voormalige directeur zou eindverantwoordelijk zijn geweest voor de ‘slechte bedrijfsvoering’ en het gebrek aan goede zorgverlening dat daardoor ontstond.

Reactie advocaat

Het komt vaker voor dat bestuurders en managers een dergelijke aanklacht krijgen, aldus strafrechtadvocaat Frits Schneider van AKD Advocaten. ‘Als je de kans aanvaardt dat een situatie zoals deze zich kan voordoen, dan loop je het risico op een rechtszaak. Maar je mag het overlijden van een patiënt ook weer niet zomaar toeschrijven aan slecht management. Je moet in redelijkheid kunnen aantonen dat het één het gevolg is van het ander.’

Wel vindt Schneider de eis opvallend hoog. ‘Het is een pittige eis. Een flinke taakstraf en een voorwaardelijke celstraf eis je niet zomaar. Dit geeft waarschijnlijk aan dat het OM van mening is dat er echt behoorlijk veel fout is gegaan in het management van deze organisatie.’

Een uitspraak van de rechtbank wordt binnenkort verwacht. Fundumzorg bestaat inmiddels niet meer. Enkele jaren terug werd de organisatie overgenomen door PartiCura.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.