Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ICT-fout in Engeland: 450.000 vrouwen misten screening borstkanker

Bert Bukman
In Groot-Brittannië is opschudding ontstaan door een ict-fout van de National Health Service NHS. 450.000 vrouwen misten hierdoor een cruciale screening voor borstkanker.
NHS

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft de kwestie besproken in het Lagerhuis. Volgens hem wordt het leven van naar schatting tussen de 135 en 270 vrouwen door de ict-fout van de NHS aanzienlijk verkort. De fout (een verkeerd algoritme) blijkt al sinds 2009 te bestaan maar is pas nu ontdekt.

Patricia Minchin kaartte de zaak aan via de Daily Telegraph. Minchin is een verpleegkundige bij wie na het missen van de screening een ernstige vorm van borstkanker werd geconstateerd. Zij beschuldigde de NHS ervan het schandaal onder te pet te houden nadat zij en duizenden anderen het slachtoffer waren geworden van het volgens de krant ‘grootste kankerschandaal in de geschiedenis van de gezondheidsdienst’.

Stuitende blunder

De fout in het NHS-systeem, dat nog dateert uit de jaren negentig, staat volgens critici niet op zichzelf. De digitalisering van de NHS is gebrekkig en missers worden veel te laat toegegeven, menen betrokkenen. Delyth Morgan van het programma Breast Cancer Now sprak bijvoorbeeld van ‘een gigantische systeemfout‘. Directeur Emma Pennery van Charity Breast Cancer Care oordeelde dat er sprake was van een ‘stuitende blunder’.

Inmiddels is er een hulplijn geopend voor getroffenen. Ook worden er uitnodigingen gestuurd aan de vrouwen die de screening hebben gemist. Zij kunnen zich alsnog laten onderzoeken.

 

 

 

1 REACTIE

  1. Dit incident illustreert het nut van ‘beyond regulatory’ compliance voor niet-medische software (MDD/MDR) gebruikt in de gezondheidszorg volgens IEC 82304-1.
    Huidige risico-benadering focust nog te veel op het gevaar op korte termijn voor het individu en te weinig op lange termijn, zowel voor het individu, het gezondheidssysteem en organisaties, … MDR opent al deuren richting preventie, maar interpretatie kan evt nog beter afgebakend worden via concrete voorbeelden in de guidelines.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.