Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

800 extra opleidingsplaatsen voor artsen en verpleegkundigen

Annelies Vermeulen
Er komen 800 opleidingsplaatsen bij voor artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Dat heeft het kabinet besloten.
Competentiegericht opleiden moet op de schop.

De uitbreiding van de opleidingscapaciteit is nodig om te voldoen aan de groeiende zorgvraag. Dat komt onder meer door de vergrijzing. Daarnaast komen er steeds meer vrouwelijke artsen die vaak parttime werken. Op basis van eerdere onderzoeken gaat het kabinet er vanuit dat er in 2025 een kwart extra artsen nodig is.

Numerus fixus

De numerus fixus voor geneeskunde verdwijnt in naam, maar blijft de facto wel bestaan. Dit komt doordat het kabinet het aantal bekostigde opleidingsplaatsen beperkt tot een maximum. Met ingang van het studiejaar 2012-2013 ligt dat op 3050. Dat is een uitbreiding van 200 plaatsen. Academische ziekenhuizen mogen wel meer artsen opleiden, maar dat moeten ze dan wel zelf betalen. Dat kunnen ze nu nog niet.

Zij-instromers

Het kabinet kiest ervoor deze 200 extra plaatsen voor het jaar 2012-2013 toe te wijzen aan zogeheten zij-instromers. Dat zijn studenten die aan geneeskunde verwante studies doen. Het rendement van deze studenten ligt hoger dan reguliere studenten geneeskunde.

Loting

De verplichte loting voor geneeskunde verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt er een systeem van decentrale selectie. Opleidende ziekenhuizen gaan studenten selecteren op kwaliteit en motivatie. Alleen studenten die op hun eindexamen gemiddeld een acht of hoger scoren behouden het recht om direct tot een opleiding te worden toegelaten. Ook de capaciteit van vervolgopleidingen voor medisch specialisten wordt uitgebreid. Er komen dit jaar ten minste 300 opleidingsplaatsen bij.

Verpleegkundig specialisten

Verder mogen zorginstellingen en hogescholen de komende twee jaar 300 extra verpleegkundig specialisten en physician assistants opleiden. Daarmee wordt het huidige aantal uitgebreid naar 700. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgopleidingen zitten in de lift

Medische vervolgopleidingen zetten in op samenwerking

Zorgopleiding populair onder 30-plussers

2 REACTIES

  1. Taakherschikken naar lager opgeleide/lager betaalden is goedkoop. Ik hoop wel dat mensen voldoende brede ervaring kunnen opdoen zodat we niet allemaal heel “smal” opgeleide deelspecialistjes krijgen, die ook nog een lager opleidingsniveau hebben dan de huidige medisch specialist. Als je in de artsenopleiding moet “dringen” om de kans te krijgen iets te leren in de praktijk, hoop ik dat ze de co-schappen verlengen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als opleider van verpleegkundig specialisten vind ik het uitstekend dat er meer opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten komen. Het is heel duidelijk dat er in de praktijk van de gezondheidszorg veel ruimte is voor verpleegkundig specialisten. Zij spelen een belangrijke rol bij verbetering van kwaliteit van behandeling en zorg, dragen er aan bij dat artsen kunnen doen waarvoor zij zijn opgeleid en dragen eveneens in forse mate bij aan vergroting van de tevredenheid van patienten.
    Pikant is wel dat op het moment veel instellingen geen garanties bieden aan verpleegkundig specialisten in opleiding dat zij na afronding van hun studie in de instellingen waar zij nu werken, aan de slag kunnen als verpleegkundig specialist.Instellingsbeleid over de inzet van verpleegkundig specialisten is zeer noodzakelijk. Opleiden met veel overheidssubside en hen vervolgens geen passende functie aanbieden is verkwisting van talent en kapitaal en is maatschappelijk niet verantwoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.