Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ADRZ installeert geautomatiseerd laboratorium

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) krijgt een geautomatiseerd laboratorium. In Goes en Vlissingen wordt nieuwe apparatuur van Siemens Healthcare Diagnostics geplaatst. Het overgrote deel van de laboratoriumonderzoeken wordt voortaan automatisch uitgevoerd.
ADRZ installeert geautomatiseerd laboratorium

De nieuwe apparatuur moet veel tijdwinst opleveren. Onderzoeksuitslagen voor medisch specialisten en aanvragers uit de eerste lijn, zoals huisartsen en kraamzorg, zijn hierdoor eerder bekend.

Automatisch

Siemens levert de apparatuur en de automatisering verzorgd de installatie en het onderhoud. Het overgrote deel van de laboratoriumdiagnostiek wordt met de nieuwe apparatuur automatisch verwerkt.

Lopende band

Op dit moment is er losse apparatuur voor alle verschillende routinebepalingen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende apparaten voor het bepalen van het cholesterolgehalte, de bloedsuikers, de medicijnspiegel en het aantonen van infecties. Deze losse apparatuur wordt vervangen door één groot systeem, een soort lopende band. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en de barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal 1 uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Na een laatste handmatige check, worden de uitslagen via de computer verstuurd naar de behandelend artsen.

Nieuw lab

Naar verwachting is eind 2013 de nieuwe apparatuur volledig geïnstalleerd en in gebruik. Gedurende de overgang blijven de laboratoria uiteraard doordraaien. In de laboratoria van het ADRZ vinden jaarlijks enkele miljoenen laboratoriumonderzoeken plaats.

Of registreer u om te kunnen reageren.