Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Facilitaire leverancier Vegro stapt uit Wmo

Hulpmiddelendienstverlener Vegro neemt niet meer deel aan aanbestedingen in de Wmo. Het bedrijf stopt met Wmo-dienstverlening vanwege de trend dat steeds meer mensen een beroep doen op de eigen middelen en omgeving om passende zorg en hulpmiddelen te krijgen.
Facilitaire leverancier Vegro stapt uit Wmo

Vegro is sinds 2007 actief als leverancier van Wmo-hulpmiddelen namens gemeenten. Om leveranciers te selecteren, zijn gemeenten verplicht een aanbesteding te doen. Om de cliënt en de kwaliteit van dienstverlening niet uit het oog te verliezen, heeft Vegro echter besloten zich hier niet meer voor in te schrijven. In een persverklaring staat te lezen: ‘Binnen Wmo-aanbestedingen spelen een aantal ontwikkelingen die resulteren in een verminderde kwaliteit van dienstverlening. Volgens Vegro gaat dit uiteindelijk ten koste van de gebruiker van het hulpmiddel.'

Criterium prijs

Vegro-directeur Karel Jonker vertelt over zijn besluit: ‘Ondanks dat binnen een offertraject het criterium kwaliteit wel beoordeeld wordt, speelt de prijs altijd een doorslaggevende rol. Op dit moment zijn we op het punt gekomen dat het verschil dat door het criterium prijs wordt gemaakt te groot is en dat het leveren van een optimale kwaliteit hierdoor onmogelijk is. Naar ons idee gaat dit ten koste van de gebruiker die het hulpmiddel het meest nodig heeft.‘

Terughoudend

Daarnaast krijgen gemeenten volgens Jonker steeds meer zorgtaken in hun pakket tegen, in het gunstigste geval, een gelijkblijvend budget. Gemeenten worden hierdoor steeds terughoudender met het verstrekken van hulpmiddelen.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • midden

  dat dit beleid zolang heeft kunnen duren?
  je kunt op je vingers natellen wie er goed mee uitkomt.
  ze moeten eens ophouden met randmiddelen als deze te subsidieren
  de multinational wordt er beter van maar de burger betaalt een steeds hogerew premie

 • HansH

  Hulpmiddelen waren in Nederland altijd veel duurder dan in het buitenland en werden daarnaast ook aan een veel grotere groep verstrekt. Bezuinigingen waren nodig, ook als die ten koste zouden gaan van de kwaliteit. Het teken dat dure leveranciers zoals Vegro ermee stoppen is dus een teken dat het beleid werkt.

 • Zorg

  Zieken taxi betaal je het zelfde als de bus.
  De gemeente vaart er wel bij.
  WTCG naar gemeente ik hou mijn hart vast

 • Zorg

  Dat vind ik ook.
  Er moet nog teveel zelf betaald worden.
  Ze zien veel nog steeds als ,,algeheel gebruikelijk.
  Nog meer naar gemeente???????????? domme zet

Of registreer u om te kunnen reageren.