Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Cordaan werkt zonder vaste facilitaire dienst in De Banne

De Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan verleent vanaf november woonzorg in het nieuwbouwproject De Banne. In deze kleinschalige woonvorm komen onder andere dementerende ouderen te wonen. Bijzonder is dat zorgmedewerkers, waar mogelijk samen met bewoners, zoveel mogelijk kleine facilitaire taken zelf oppakken.
Cordaan werkt zonder vaste facilitaire dienst in De Banne

Vastgoedontwikkelaar BanneBinnen van woningstichting Rochdale en projectontwikkelaar AM levert deze maand het grote winkelcentrum en appartementencomplex De Banne in Amsterdam Noord op aan de winkeliers, het stadsdeel, Rochdale en Syntrus Achmea. Cordaan huurt van Syntrus Achmea een blok in dit complex voor haar cliënten. Het gaat om 24 groepswoningen en 12 zelfstandige appartementen. ‘De groepswoningen zijn bedoeld voor vier woongroepen van zes dementerende ouderen’, zegt projectleider kleinschalig wonen Hans van Nispen van Cordaan. ‘En in de 12 appartementen wonen straks mensen met een psychosociale of psychiatrische indicatie onder begeleiding.’

Woningmarkt

De zorgwoningen zijn aan de buitenkant niet te onderscheiden van de woningen voor ‘gewone’ bewoners in het complex. ‘Toen BanneBinnen begon met dit project was er nog helemaal geen sprake van een samenwerking met ons’, zegt Van Nispen. ‘Pas veel later zijn wij in beeld gekomen, toen door de crisis op de woningmarkt minder appartementen werden verkocht. Voor ons was het een mooie kans omdat we in deze wijk al een dienstencentrum voor wijkzorg hebben.’

Bouwaanpassingen

Het was volgens Van Nispen vrij lastig om in een relatief laat stadium van de bouwvoorbereiding de woningen nog helemaal geschikt te maken voor verpleegzorg. ‘De woningen voldoen nu aan de eisen van Cordaan en de regels van de Bopz-wet. Daarvoor moesten we naast ingrijpende bouwkundige aanpassingen nog een aantal aanpassingen doorvoeren zoals de installatie van een zorgalarmeringssysteem, een brandmeldcentrale en diverse domotica toepassingen. Daarnaast is het hele pand drempelloos ontwerpen, zodat mensen met een rolstoel zich door het hele pand vrij kunnen bewegen. Daar voor was ook een tweede lift noodzakelijk.’

Facilitaire dienst

In het blok zit geen permanente facilitaire dienst van Cordaan. Bovendien zijn er geen contracten met cateringbedrijven of een centrale keuken. Ook het persoonlijke linnen en de dagelijkse schoonmaak zijn niet uitbesteed. ‘De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwgebonden, faciliteiten zoals de drinkwaterinstallatie, verwarming en mechanische ventilatie. Het gewone huurdersonderhoud zoals krassen op deuren en het ophangen van schilderijen doen wij als huurder zelf. Daarvoor sturen we mensen van onze decentrale facilitaire dienst langs. Zij onderhouden ook het zorgalarmsysteem.’

Soft facilities
Voor de ‘zachte’ faciliteiten zoals de was, het koken en de schoonmaak hanteert Cordaan zoveel mogelijk de kleinschalige aanpak. ‘In een groot verpleeghuis gebeurt alles centraal en volgens een vast ritme. Bewoners moeten zich hier naar voegen. In een kleinschalige woonvorm is dat anders. De zorgmedewerkers die hier werken koken zelf. De bewoners helpen, als het kan, met het schillen van piepers en in de Lidl halen we zelf boodschappen of we bestellen bij de AH-thuisbezorgservice. Voor het doen van de was en het strijken zorgen de medewerkers. Ook hier worden bewoners en mantelzorgers gestimuleerd mee te werken. Als er een kastje opgehangen moet worden dan vragen we eerst familieleden of ze eventueel wat willen klussen. Het is veel meer een echt huis dan een instelling zoals een verpleeghuis.’

Scheiden wonen en zorg

In de zorgzwaartepakketen (zzp’s) voor zwaardere zorg is ongeveer 15 procent bestemd voor facilitaire dienstverlening. ‘Door zoveel mogelijk het werken zoals in De Banne te stimuleren bespaart Cordaan die 15 procent grotendeels. Daarmee halen we het net om binnen de huidige zzp-systematiek deze vorm van zorg aan te kunnen bieden op deze kleine schaal. Als ze in Den Haag besluiten om versneld de wooncomponent uit zzp 5 te halen of om de kaasschaaf over de zzp’s te halen, is dat meteen een risico voor dit project.’ De komende zes weken verhuizen de cliënten van Cordaan naar de nieuwe locatie.

4 reacties

 • Mondigeclient

  Een zeer goed initiatief!!
  Dit had misschien al veel eerder moeten gebeuren.
  Wat ik nog mis is:samenwerking met de buurt.
  Bijv: door het gezamelijk met de buurt opzetten van een klusssendienst en een rapaircafé .

 • Jan C

  Het is bijna te mooi om waar te zijn, hoewel ik dat van harte zou willen; heel heel graag zelfs.
  Dan is dit tevens een van de zeer weinige directies van verpleeg en zorginstellingen die de patient op nummer 1 hebben staan en niet -- financieel -- zichzelf en het hun helpende management.

 • wetje

  wat een zure reactie troda, mooi initiatief en er is goed naar haalbaarheid/efficcient inzetten medewerkers gekeken. Lijkt mij leuk werken daar

 • troda

  De bezuinigingen op deze diensten wordt hopelijk wel vertaald door meer verzorgend personeel op de werkvloer aan te nemen om de taken die er bij komen te kunnen uitvoeren. Gaan ze ook op op bestuurs nivo over tot af schaffen van lease auto en bonussen enz. Of misschien kunnen ze overgaan tot verplichte mantel zorg voor managers die in een zorginstelling werken om vooral de feeling met de werkvloer te houden. En dan kunnen ze ook even een schilderijtje ophangen of een wastafel ontstoppen.

Of registreer u om te kunnen reageren.