Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Sodexo gaat consumentenmarkt thuishulp op

De ‘decentralisatie’ van zorgtaken van de rijksoverheid naar de gemeenten biedt grote kansen voor facilitaire dienstverleners als Sodexo. Dat zegt directeur Health Care Jeroen van Beek van de multinational.
Sodexo gaat consumentenmarkt thuishulp op
Foto: Stock Xchng

Sodexo wil wijkgerichte ondersteuning bieden binnen de Wmo. Dat zegt directeur Health Care Jeroen van Beek in een interview met Zorgvisie Facilitair.  ‘Dan heb ik het over dagopvang, kinderopvang, huisartsenzorg, het wijkcentrum, noem maar op. Over al die activiteiten binnen een wijk voor de geïndiceerde bewoners willen wij de regie voeren. We bieden onze diensten op zo’n manier aan dat we voor gemeenten hierin de ideale partner zijn.’

LekkerLeven

Van Beek doelt hiermee op de organisatie LekkerLeven die met de aandeelhouders Sodexo, verzekeraar VGZ,  bouwbedrijf VolkerWessels en coöperatie Amvest al enige jaren actief is op deze markt. ‘Met dit LekkerLeven-concept, dat nu nog via collectieve verzekeringen wordt aangeboden, gaan wij in de zeer nabije toekomst de consumentenmarkt op. Het is de bedoeling daar een gestage groei door te maken.’

Ondersteunende diensten

Het idee van LekkerLeven is dat iedereen in een bepaalde wijk gebruik kan maken van een breed scala aan ondersteunende diensten. Burgers kunnen kiezen om maaltijden te laten bezorgen, de tuin te laten doen, veiligheidsbeugels in de douche te laten installeren en nog veel meer. ‘Stel je voor dat op de laatste dag van je verblijf in het ziekenhuis een medewerker aan je bed komt zitten met een laptop, die bijvoorbeeld vraagt wat je straks thuis nodig hebt. “Wilt u de boodschappen al in de koelkast hebben liggen?”, “welke thuishulp wilt u en voor hoeveel dagen?”. Wij zorgen dat dit allemaal gebeurt.’

Nerveuze thuiszorgaanbieders

LekkerLeven is met veel gemeenten in gesprek over wat de organisatie voor hen kan betekenen gezien hun nieuwe verantwoordelijkheden. ‘De reguliere thuiszorgaanbieders werden hier natuurlijk behoorlijk nerveus van’, zegt Van Beek. ‘Zij hebben de omslag nog onvoldoende gemaakt om met onze prijs en kwaliteit mee te kunnen. We werken nu samen met deze lokale aanbieders. De afspraak is dat zij zich richten op puur verpleegkundige zorg en wij alle andere taken doen. We maken bovendien afspraken met de gemeente dat we de werkgelegenheid op peil houden door thuishulpen die hun baan verliezen zo veel mogelijk te absorberen.’

Geen vaste medewerkers

In het LekkerLeven-concept werkt Sodexo niet met medewerkers in vaste dienst. In plaats hier van bemiddelt het bedrijf met lokale zzp’ers en mkb-bedrijven. ‘We hebben niet een leger tuiniers in dienst die door heel Nederland inzetbaar zijn. Als een klant de tuin gedaan wil hebben omdat hij een maand in het gips zit, zoeken wij in ons netwerk naar een lokale aanbieder die deze klus wil uitvoeren. Zodoende zorgen wij ook voor lokale werkgelegenheid.’

3 reacties

 • JanMC64

  Hm, ik weet niet, we praten hier over het budget voor chronisch zieke mensen. Mensen met kanker, alzheimer,dwarslaesie noem maar op en dan zo'n commerciële opportunist die triomfantelijk praat over hoe de zorgverleners nerveus van hem worden, vind je 't gek?
  Weer een schakeltje managers en aandeelhouders die als een wig tussen de gemeenten en het bed wordt geslagen, zeer efficiënt.

 • bezorgde

  Goh en ook nog aandeelhouders die in de vette winst willen meedelen.
  Gemeenten willen juist de samenredzaamheid zo graag zien. De buurvrouw die je boodschapjes haalt en je gras even maait. Anders wordt het geen bezuinigen die Wmo. Of wil sodexo alleen diensten voor particulieren die het toch zelf moeten financieren? De particuliere thuiszorg tegenover de gemeentelijke Wmo zorg .Want het vangnet van de Wmo is er vooral voor de armen. Uiteindelijk dus toch die tweedeling in de maatschappij?

 • troda

  Klinkt goed, en kun je je hier voor verzekeren? anders onbetaalbaar voor velen

Of registreer u om te kunnen reageren.