Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Patiëntvriendelijk separeren in nieuwe opnamekliniek

Ggz-specialist Dijk en Duin, onderdeel van de Parnassia Groep, opent op 13 januari een nieuwe opnamekliniek voor volwassenen op het landgoed Duin en Bosch in Castricum. In het nieuwe gebouw is ruimte gereserveerd voor een nieuwe patiëntvriendelijke vorm voor separeren.
Patiëntvriendelijk separeren in nieuwe opnamekliniek

Dijk en Duin vernieuwt ingrijpend haar zorgfuncties op landgoed Duin en Bosch. Verouderde zorgpanden worden vervangen door duurzame en flexibele nieuwbouw die ingericht wordt volgens de principes van het 'healing environment'-concept. Monumentale zorgpanden die in onbruik zijn geraakt worden gerenoveerd voor nieuwe zorgfuncties, of krijgen een nieuwe bestemming buiten de zorg. De oude structuur van het landgoed wordt zo veel mogelijk in ere hersteld.

Voorzieningen

In het kader hiervan opent de instelling een nieuwe klinische voorziening die bestaat uit zes vleugels die uitstrekken naar het duingebied. Overzicht, daglichttoetreding en uitzicht op het omringende duin en bos zijn een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. De behandeling van mensen die opgenomen zijn in de opnamekliniek is in de eerste fase gericht op tot rust komen om aan goede diagnostiek te kunnen doen. In de tweede fase van hun behandeling worden patiënten geactiveerd om stappen in hun zelfstandigheid te maken. De indeling en inrichting van het gebouw is hierop afgestemd. De ruime patiëntenkamers met eigen sanitaire voorzieningen zijn aangenaam ingericht volgens healing environment. Zo ook de gemeenschappelijke woonkamer, activiteitenruimten, fitness en de zorgpost.

Separeren

In het nieuwe gebouw komen extra beveiligde kamers, een nieuwe patiëntvriendelijke vorm voor separeren. Deze kamers zijn gericht op inrichting, sfeer en voorzieningen. Patiënten stabiliseren sneller in de nieuwe omgeving waardoor de verblijven in de beveiligde kamers korter worden en traumatische ervaringen en onnodige stress voor de patiënt zoveel mogelijk vermeden worden. In deze kamers kunnen patiënten die tijdelijk afgezonderd moeten worden, via een touchscreen aan de wand zelf muziek kiezen, en een eigen sfeer creëren met licht-, geur- en kleureffecten.

Of registreer u om te kunnen reageren.

Zorgvisie is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden