Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgsector ontkomt niet aan ‘deeleconomie’

Via de online deelmarktplaats FLOOW2 verhuurt en verkoopt het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate sinds kort allerlei tijdelijk onbenutte zaken. Een PET-CT scan, een hoogwerker en stoelen staan al in de aanbieding. Hiermee neemt het ziekenhuis als eerste Nederlandse zorginstelling deel aan de almaar groeiende deeleconomie.
Zorgsector ontkomt niet aan ‘deeleconomie’
Foto: Justin Sullivan

'FLOOW2 is de eerste deelmarktplaats in Nederland waarop organisaties onderling capaciteit die ze (tijdelijk) niet gebruiken kunnen verkopen en verhuren', legt Business Developer Healthcare Lieke van Kerkhoven van FLOOW2 uit. 'Het gaat hierbij niet alleen om apparatuur, maar ook om faciliteiten, personeel en specifieke kennis en kunde. Bijvoorbeeld over steriliseren van instrumenten, hygiëne en infectiepreventie, of veiligheidsmanagement.' Het platform is ontstaan in de bouwsector, maar het delen van onbenutte capaciteit is in alle sectoren in opkomst. 'Denk aan bekende diensten als Airbnb en Uber. In deze tijden is veel duurzaamheidswinst en besparingswinst te halen door eigendom met elkaar te delen via internet.'

Veel kan

Het verdienmodel van FLOOW2 is dat bedrijven een abonnement nemen om hun diensten online te kunnen zetten. Rijnstate wil door specifieke faciliteiten, apparaten en kennis aan te bieden haar capaciteit optimaal benutten en kosten besparen.  Of dat allemaal kan en mag in de streng gereguleerde  zorgwereld wordt per geval bekeken. 'Het project met Rijnstate kon beginnen omdat de manager Inkoop van Rijnstate, Royan van Velse, enthousiast was over het idee', zegt Van Kerkhoven. 'Je kunt van tevoren allerlei beren op de weg zien over verzekeringen, btw et cetera. Maar je kunt ook gewoon beginnen. We hebben samen met de verzekeringsman en de juristen van het ziekenhuis bekeken wat we kunnen aanbieden op de site. En dan merk je dat toch heel veel kan. Het detacheren van personeel bijvoorbeeld blijkt al heel vaak te gebeuren tussen ziekenhuizen.'

Leasecontract

Een voorbeeld van wat niet op de site aangeboden kon worden was het wagenpark van Rijnstate. 'Rijnstate heeft  een prachtig duurzaam wagenpark op aardgas waarvan in het weekend weinig gebruik wordt gemaakt. Maar omdat die auto's geleased worden, konden we ze uiteraard niet zelf nogmaals gaan verhuren. Dat staat zo in het leasecontract.'

Duurzaam

Vooralsnog heeft het materiaal dat Rijnstate sinds kort aanbiedt op FLOOW2 nog geen aftrek gevonden. 'Dat komt voornamelijk door de onbekendheid van ons platform in de zorg. Met deze stap van Rijnstate hopen we daar verandering in te brengen.' Op de vraag of FLOOW2 kritiek verwacht op het feit dat er verdiend wordt aan met premiegeld aangeschaft materiaal, antwoordt Van Kerkhoven: 'Nee dat verwacht ik niet. Het gaat hier juist om kosten delen en zo verantwoordelijk mogelijk omgaan met de beperkte zorgbudgetten door nog meer gebruik te halen uit reeds aangeschaft materiaal. Het is juist heel duurzaam om er meer uit te halen.'

Of registreer u om te kunnen reageren.