Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorg gooit voor honderden miljoenen eten weg

Bij zorgorganisaties wordt gemiddeld tussen dertig en veertig procent van het voedsel verspild. Het gaat om miljoenen kilo’s aan maaltijden per jaar. Stichting Diverzio heeft een methode ontwikkeld om deze verspilling fors terug te dringen.
Zorg gooit voor honderden miljoenen eten weg

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan uit van een verspillingpercentage van veertig procent bij instellingen. Omgerekend verdwijnen er via de achterdeuren van de Nederlandse zorginstellingen dus miljoenen kilo's in de kliko. Omgerekend mikt de Nederlandse zorg zo ieder jaar minimaal 220 miljoen euro in de afvalbak. 'Als minister Schippers van VWS de zorg morgen voor 200 miljoen euro zou korten, zou er een storm van protest opsteken. Over de honderden miljoenen aan weggegooid eten blijft het een stuk stiller', zegt Koen Nouws Keij in het deze week verschenen juninummer van Zorgvisie.

Instellingen

Nouws Keij is een van de bestuurders van Diverzio, een stichting die zich richt op duurzame bereiding van voeding in zorginstellingen. Diverzio heeft een methode ontwikkeld om verspilling van voedsel fors terug te dringen. 'Onze eigen praktijkonderzoeken wijzen uit dat de voedselverspilling van zorgorganisaties gemiddeld dertig procent of meer bedraagt. Dat is ongelooflijk veel, zeker wanneer je bedenkt dat er alleen al zo'n honderd algemene ziekenhuizen zijn en daarnaast nog eens duizend instellingen voor ouderen.'

Meten

De methode van  Diverzio om verspilling met vele procenten terug te dringen is gebaseerd op meten. Nouw Keij vertelt in Zorgvisie hoe hij aan de and van metingen, observaties en gesprekken besparende oplossingen kan ontwikkelen. 'Dat kan personeel anders inzetten bijvoorbeeld, met als doel dat ze meer plezier krijgen in hun werk. Simpelweg kleinere porties serveren, kan ook al veel schelen. Of denk aan de menukaart opschonen.' (Stef van Delft)

Verspilling in de zorg

Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • reboog

  En, wat te denken van de HACCP regels waardoor (als bescherming van bewoners) veel na 3 dagen weggegooid moet worden. OP zich goede regels, maar misschien toch iets doorgeslagen.....

 • P.J. Visee

  Eten weggoien hoeft niet, of kan in elk geval veel minder, wanneer men de maaltijden individueel toebereid of laat toebereiden. Mijn organisatie (Curadomus Int. bv) werkt samen met Apetito.
  Apetito bereid maaltijden op individueel niveau voor, daardoor krijgen mensen dat wat ze kunnen (dieet) en wat ze willen (er is elke dag keuze) eten.
  Wanneer old-school instellingen koken, dan wordt daar de grootste gemene deler gekookt. Dat is niet wat mensen willen.
  Bovendien zie ik dan nog maar af van het smaakoplossend vermogen van de infrastructuur, waarlangs aan het einde van de rit vaak lauwarme of koude maaltijden bij de klanten of bewoners aankomen.
  Het is dus een kwestie van individuele oplossingen, zowel wat de maaltijd zelf, als ook wat de infrastructuur van de bezorging en het serveren betreft.

  Peter Jan Visee, Procesinnovatie, Curadomus.

Of registreer u om te kunnen reageren.