Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Voorraadbeheer geneesmiddelen ondermaats’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen presteren ondermaats als het gaat om voorraadbeheer van geneesmiddelen. Dat stelt adviseur Erwin Faber van Logistiekerwijs in een blog op Logistiek.nl.
‘Voorraadbeheer geneesmiddelen ondermaats’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Faber onderzocht diverse ziekenhuizen in Nederland en schrijf in de blog dat er totaal geen aansluiting is tussen de strategie en de (logistieke) doelstellingen rondom geneesmiddelenvoorziening in relatie tot voorraadbeheer.

Investeer in voorraadbeheer

Volgens Faber is het verstandig wanneer ziekenhuizen investeren in kennisontwikkeling van voorraadbeheer in de zorg. ‘Een vereenvoudigd rekensommetje: een gemiddeld ziekenhuis heeft 1 miljoen euro aan voorraad geneesmiddelen liggen. Met 120 ziekenhuizen in Nederland betekent dit 120 miljoen euro voorraad. Uit pilotonderzoek blijkt 25 procent besparing door adequaat voorraadbeheer zeer realistisch. Met andere woorden: 30 miljoen minder kapitaal in voorraden en jaarlijks 4,5 miljoen lagere exploitatiekosten (15 procent voor ruimte, rente, risico) is mogelijk.’

Lichtpuntjes

Als lichtpuntjes ziet hij het Martini Ziekenhuis en het UMC Groningen die onlangs een voorraadbeheerpakket hebben aangeschaft voor de aansturing van het gedeelde magazijn. ‘Wellicht kunnen zij dat in de toekomst ook gebruiken voor geneesmiddelenvoorziening’, stelt Faber. Ook het Zaans MC werkt aan afdelingsbevoorrading met als doel de kosten en complexiteit te elimineren. ‘Hopelijk is hiermee een trend ingezet. Er ligt een mooie uitdaging voor de logistici om de zorg beter te maken’, concludeert Faber.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. He, weer zo’n uitspraak voor het publiek. Kom eens langs bij een ziekenhuis met de volgende statement. Ik, Erwin Faber bespaar binnen x weken in dit ziekenhuis y euro’s. Lukt me dat, dan toucheer ik z %
    Enige voorwaarde: het ziekenhuis komt bij een juichresultaat met de winst naar buiten.
    Dat is veel realistischer. Nu kunnen bezuinigers makkelijk denken, he er is nog 30 miljoen te halen. Hoe vaak gebeurt dit niet in de zorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.