Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Care investeert fors minder in gebouwen

De investeringen in de care dalen met 11,4 procent. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim achthonderd jaarverslagen van Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, GGZ-instellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg over het jaar 2013 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg en Verstegen accountants en adviseurs.
Bouwkosten zorgvastgoed blijven stijgen

Minder cliënten, onzekerheid over de bekostiging en een terughoudende opstelling van banken bij de financiering zijn de belangrijkste oorzaken van de daling. Voor het eerst in jaren is de groei in uitgaven voor de Nederlandse samenleving aan langdurige zorg en GGZ sterk afgenomen. Het gaat om een groei van 0,8 procent tot in totaal 29 miljard euro. Dit terwijl de groei in 2012 nog 6,9 procent bedroeg.  ‘Zorgorganisaties hebben in 2013 de broekriem aangehaald, vooruitlopend op alle ontwikkelingen en onzekerheid in de zorg’, licht Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop, toe.

Kosten

De kosten van zorginstellingen zijn in 2013 harder gestegen dan de inkomsten, met 1,8 procent naar 28,2 miljard euro. Dit is vooral veroorzaakt door de toenemende personeelskosten (plus 3,4 procent) naar 20 miljard euro. Personeelskosten vormen met 72 procent van de totale bedrijfslasten de grootste kostenpost voor zorgorganisaties in de caresector.

Zorgorganisaties proberen de kosten te beheersen door een flinke rem op investeringen (min 11,4 procent in 2013). Zij investeren in 2013 ruim 400 miljoen euro minder dan in 2012, vooral in bedrijfsgebouwen en terreinen, en anticiperen hiermee op de onzekerheden in de bekostiging van zorg en de verwachte daling in het aantal cliënten voor zorg met verblijf. De onderhoudsuitgaven blijven vrijwel stabiel.

Hand op de knip

Hoewel de caresector de hand op de knip houdt, blijken de resultaten af te nemen. In 2012 bleef onder de streep nog 2,6 procent van de omzet over. In 2013 daalde dit percentage tot 1,6. De ‘marge’ tussen opbrengsten en kosten neemt dus snel af. Met de veranderingen in de sector in het vooruitzicht, zou het Intrakoop en Verstegen niet verbazen, als de caresector in 2014 of 2015 geen zwarte cijfers meer presenteert. De reeds lang voorspelde aanslag op de vermogens- en liquiditeitspositie is dan een feit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.