Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ontslagen thuishulpen massaal naar Helpling.nl

Helpling.nl is een spiksplinternieuw bemiddelingsplatform voor schoonmaakhulpen en particulieren. Volgens managing director Floyd Sijmons is de Wmo een interessante groeimarkt voor zijn bedrijf. ‘Veertig procent van onze hulpen heeft een thuiszorgachtergrond’.
Ontslagen thuishulpen massaal naar Helpling.nl
Foto: ANP - Roos Koole

Het idee achter Helpling.nl is in principe eenvoudig. Op een online platform bieden mensen zich aan die een aantal uur in de week willen bijverdienen met schoonmaken. Ze kunnen op de site aangeven hoeveel uur ze beschikbaar zijn. Dankzij een applicatie van Google-maps kunnen ze ook nauwkeurig afbakenen in welk gebied ze willen werken. Aan de andere kant kunnen klanten die een schoonmaker willen inhuren op Helpling.nl precies zien wie zich in hun buurt aanbiedt. De initiële match gebeurt op basis van de beschikbaarheid van de schoonmaker in de buurt en de tijd die de klant aangeeft. Dan wordt de schoonmaker met de beste gemiddelde recensie geselecteerd.

Reguliere thuiszorg

Volgens Sijmons richt Helpling.nl zich nu voornamelijk op de markt van grootstedelijke tweeverdieners. 'Maar de ontwikkelingen in de thuiszorg gaan niet onopgemerkt aan ons voorbij. Steeds meer vvt-organisaties stoppen met het leveren van huishoudelijke hulp. Veel mensen die daardoor hun baan hebben verloren, melden zich bij ons aan. Ze verdienen via ons hetzelfde als voorheen en kunnen voor oude klanten blijven werken. Veertig procent van de mensen die via ons werken zijn ontslagen in de reguliere thuiszorg.'

Samenwerking gemeenten

Sijmons is in gesprek met een aantal gemeenten over samenwerking. 'In sommige gevallen zijn die onderhandelingen vergevorderd. Echter, het lukt alleen als ze naar ons toekomen: als wij naar hun gaan, lopen we tegen een muur van bureaucratie aan. We hebben vooral problemen met het leveren voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) sinds januari 2015. Het nieuwe systeem met trekkingsrecht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betekent dat wij enorm financieel risico moeten nemen om mensen met budget te helpen. Kortom, daar doen we nu helemaal niets mee, maar hopen er nog een oplossing voor te vinden.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Seb

  Ontslagen thuishulpen gaan ook massaal zwart werken voor bijvoorbeeld een tientje per uur. Gelijk hebben ze: beter voor de klant en beter voor de huishoudelijke hulp. De overheid met z'n regeltjes maakt arbeid onmogelijk. Helpling is een aardige tussenoplossing.

 • andriesb

  De vraag is: hoe ts het gesteld met de verzekeringsplicht. Wie is de opdrachtgever. Wie betaalt uit? Is er sprake van een gezagsverhouding?
  Fungeert Helpling uitsluitend als bemiddelingsbureau? Is de cliënt (die de hulp nodig heeft) de opdrachtgever? Eerst dan zou er sprake kunnen zijn van een echte ZZP-situatie. Het bericht geeft nu te weinig achtergrondinformatie.

 • alphatrots

  Raar. Naar een bedrijf dat zich op geen enkele manier houdt aan de regels betreffende dienstverlening aan huis en de hulpen slechts € 11,80 per uur betaalt? Volgens mij is dit alleen maar een reclamestunt van firma Zalando (eigenaar van Helpling)

 • Teceer

  interessante ontwikkeling. maar klopt mijn indruk dat dit bedrijf alleen als 'koppelaar' fungeert en de betrokkenen verder geen diensten verleent? en hoeveel brengt het daarvoor dan in rekening?

  dan is de vraag of de mensen die zich melden, zich realiseren dat ze in principe als ZZP'er (of alphahulp) aan de slag gaan en dus zelf hun belastingen, sociale lasten en verzekeringen moeten regelen. en betalen!

  op zichzelf is het natuurlijk gunstig, dat de reguliere markt voor huishoudelijk werk wordt geïntegreerd met de vroegere zorggerelateerde huishoudelijke voorzieningen, dat vergroot de toegankelijkheid en beschikbaarheid van aanbieders van dit werk. en maakt het misschien gemakkelijker voor mensen die zonder echte indicatie huishoudelijk werk gedaan willen hebben. en biedt uiteindelijk misschien zelfs steun bij het bestrijden van zwart werk in deze sector.

 • Wanne van Dorst

  Dus ontslagen medewerkers hebben Helpling nodig om bij hun huidige cliënten te gaan werken?

Of registreer u om te kunnen reageren.