Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgsector moet kansen benutten

Harmke Bekkema
Ook zorginstellingen zijn zich er steeds meer van bewust dat elke euro telt. Als zij de hoogte van de energierekening zien, schrikken velen zich kapot. En dat is niet zo vreemd. Wij hebben berekend dat de gemiddelde energierekening van een zorginstelling maar liefst 50 procent hoger ligt dan de vergoeding die zij ervoor krijgt van het rijk. Met andere woorden, maandelijks knabbelt een instelling geld van het zorgbudget af om dit door te sluizen naar het energiebedrijf. Zonde, want juist in deze tijd is dat zorgbudget keihard nodig om zorg te leveren.
Zorgsector moet kansen benutten

Gelukkig willen steeds meer zorginstellingen dit aanpakken. Maar hoe pak je het energieverbruik aan in deze dynamische tijden waarin de vastgoedstrategie jaarlijks, of soms zelfs vaker verandert? Enige tijd terug hebben wij een zogenoemde kansdag georganiseerd en partijen uit de bouw- en energiesector met zorginstellingen in gesprek gebracht. Want dat de zorg-, bouw- en energiesector iets voor elkaar kunnen betekenen, daarover is iedereen het wel eens.

Risicomijdend gedrag

Samenwerken begint met elkaar leren begrijpen. Marktpartijen moeten zich inleven in wat voor een zorginstelling van belang is. Wat is de beleving van de cliënten die in een zorggebouw wonen? Nu en in de toekomst. Zorginstellingen moeten zich op hun beurt verplaatsen in marktpartijen. Zij moeten begrijpen dat marktpartijen een winstgevende businesscase nastreven. Dat bekent dat een zorginstelling een commitment voor de lange termijn moet geven, want anders zijn vergaande investeringen voor marktpartijen niet langer haalbaar. Wellicht is dat voor zorginstellingen in de huidige markt een lastig gegeven. Maar zij moeten zich ook realiseren dat risicomijdend gedrag hen geen stap verder brengt.

Drempels

Gelukkig zijn er al inspirerende voorbeelden van projecten die tot energieneutraal zorgvastgoed hebben geleid of binnenkort zullen leiden. Deze hebben met elkaar gemeen dat de betreffende zorginstellingen kansen zagen om met de energierekening als vertrekpunt het vastgoed te verduurzamen. Door een coalitie te sluiten met bouwpartijen, energie- en installatiebedrijven en integraal naar de energielasten en meerjaren onderhoudsplanningen te kijken, creëren deze instellingen substantiële financiële middelen  om het vastgoed duurzaam te transformeren en dus energiezuiniger te maken. In dat geval doen marktpartijen in ruil voor de energierekening de investering. Natuurlijk zijn er in de uitvoering vaak veel drempels te nemen. Maar het begint bij het benutten van kansen.

Harmke Bekkema

Programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.