Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg moet eens écht lef tonen

Harmke Bekkema
In de zorgsector is er nog een wereld te winnen als het gaat om het energiezuiniger maken van het vastgoed. Slechts mondjesmaat dringt dat bij zorginstellingen door. Het wordt echter tijd dat de zorg eens echt lef gaat tonen.
Zorg moet eens écht lef tonen

Uit onderzoek blijkt dat de energierekening in de zorg met een kwart naar beneden kan. Dat levert een besparing op van 115 miljoen euro. Geld dat de zorgsector zeker in deze tijden hard kan gebruiken. Daarvoor moet het vastgoed natuurlijk wel flink worden aangepakt. In veel gevallen kan de energierekening worden ingezet om de huisvesting duurzamer en daarmee energiezuiniger te maken. En het is zelfs mogelijk om daarmee op termijn naar ‘ 0-op de meter’ te gaan. Veel zorginstellingen vinden het echter lastig om voor lange termijn beslissingen over het vastgoed te nemen. Zeker als zij op korte termijn het volume van zorg telkens zien wijzigen.

Onderhoud en beheer

Toch is dat geen reden om op de handen te blijven zitten. Want behalve het energiezuiniger maken van het vastgoed gaat het vaak ook om comfortverbetering voor zowel bewoners als het verzorgend personeel. In dat licht bezien is het is bijzonder dat juist het onderhoud en beheer en daarmee kwaliteit van de woon- en zorgomgeving door veel zorginstellingen als sluitpost worden gezien terwijl het de kern van de dienstverlening is. Eerst zorg, dan een hele poos niks en dan de rest. Logisch, maar ook wat betreft lange termijn visie niet zo slim.

Integrale verduurzaming

Kortom, het draait om een integrale benadering van vastgoed en het stellen van heldere doelen. Brabantzorg bijvoorbeeld, heeft het duurzaam omgaan met mens en planeet tot in de vezels van de organisatie gebracht. Zo worden automatisch vanuit dit principe duurzame beslissingen voor de lange termijn genomen. En dat is niet alleen bedrijfsmatig slim, het geeft de bewoners en medewerkers van de organisatie veel meer werk- en woonplezier. De uiteindelijke integrale verduurzaming van het vastgoed kan bij marktpartijen, consortia van bouwers, energiebedrijven en installateurs worden gelegd. Concreet voorbeeld daarvan is natuurlijk Amstelring dat de komende jaren negen zorgcentra gaat verduurzamen. Door deze aanpak heeft Amstelring in 2033 zo’n 20 miljoen euro op de energierekening bespaard. Tijdens een bijeenkomst zei een vertegenwoordiger van Amstelring onlangs: “het gaat niet gemakkelijk maar ik zou deze reis niet willen missen.”

Pakje boter

Wat heb je nodig om een deuk in een pakje boter te slaan als het gaat om verduurzaming: lef, visie, een lange termijn strategie en uiteraard solide partners om de gestelde doelen te bereiken. En dat laatste legt ook een claim bij bouwpartijen. Zij moeten immers uit hun aloude rol van aannemer stappen. Het ‘u wenst en wij draaien principe’ is in deze opgave namelijk niet langer wenselijk. De bouwpartijen moeten met kant- en klare oplossingen inclusief prestatiegarantie komen en daarmee de zorgsector helpen bij het verduurzamen van het vastgoed. Inderdaad, ook daar is lef voor nodig om buiten gebaande paden te treden. Maar voor beide sectoren geldt: wie niet waagt, wie niet wint. Stilstaan is geen optie.

Harmke Bekkema

Programmamanager Energiesprong

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.