Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeringsgeld is ‘oplossing’ bouwprobleem

Hoe kan het kapitaallastenprobleem worden opgelost? Vooral door financieel noodlijdende zorgaanbieders te helpen met geld uit het Zorgverzekeringsfonds, adviseert de NZa. Vinden de verzekeraars dat een goed idee? “Ja”, meldt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Wij zien dit als een pragmatische oplossing.”
Verzekeringsgeld is 'oplossing' bouwprobleem

Hoe groot het financiële gat precies is, wordt momenteel onderzocht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook ZN weet niet om welk bedrag het gaat, maar uit de jaarverslagen van 2008 is wel te herleiden dat een tiental ziekenhuizen een claim heeft ingediend bij het Rijk. Door het geliberaliseerde vastgoedregime moeten zij honderden miljoenen euro’s afschrijven op de waarde van hun gebouwen. Dit geld moet volgens de NZa uit het Zorgverzekeringsfonds komen en ZN is het daar mee eens.

Zorgverzekeringsfonds

“Dit biedt de beste oplossing om tot een gelijk speelveld te komen”, meldt de woordvoerder. “Maar het is niet de bedoeling dat het Zorgverzekeringsfonds voor allerlei andere problemen wordt aangesproken.” Het fonds bestaat allereerst uit een Rijksbijdrage, vooral bedoeld om kinderen jonger dan achttien jaar te verzekeren voor ziektekosten. De tweede financieringstroom bestaat uit een inkomensafhankelijke bijdrage door werkende Nederlanders ouder dan achttien jaar. Dit deel wordt ingehouden op het inkomen.

Garantstelling overheid

Een andere oplossing voor het bouwprobleem is een garantstelling voor de kosten door de overheid, volgens het advies van de NZa. Directeur Jorrit de Jong van Salland Verzekeringen is het daarmee eens. “Een garantstelling vanuit de overheid, op redelijke gronden, is essentieel”, vindt De Jong. “Noodlijdende ziekenhuizen die in de problemen komen door een investering onder het oude bouwregime kun je niet aan hun lot overlaten. Om dit ten laste te laten gaan vanuit een vergoeding uit het Zorgverzekeringsfonds kan echter alleen als de macro-calculatie borg staat dat de premiebetalers hiervan de dupe zijn. Een premiestijging voor de burgers van Nederland is naar onze mening ongewenst.”

Kapitaallastenbrief Ab Klink

Onlangs schreef minister Ab Klink van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de zogeheten kapitaallastenbrief ‘helaas niet heeft kunnen realiseren’. Deze zou in eerste instantie op 1 oktober het licht zien. Klink hoopt nu dat het gaat lukken rond 1 november. “De kapitaallastendiscussie kan niet los worden gezien van een noodzakelijk integraal beleid vanuit het ministerie van Volksgezondheid”, aldus directeur De Jong. “Alleen vanuit een integrale benadering van alle componenten rond het theater van de zorg kan de oplossing worden gevonden voor de uitdagingen van de toekomst.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NZa tackelt boekwaardeprobleem

Klink stelt kapitaallastenbrief uit tot november

NZa adviseert tegen hardheidsclausule

Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.