Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Banken: ‘Financiering zorg in gevaar’

Banken dreigen de geldkraan dicht te draaien voor zorginstellingen. Ze vinden de financiële risico’s voor bancaire kredieten te groot worden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft haar zorgen verwoord in een brandbrief aan minister Klink van VWS.
Banken: ‘Financiering zorg in gevaar’

De banken stellen dat de overheid de zorginstellingen steeds meer opzadelt met financiële risico’s in de bedrijfsvoering, maar niet de ruimte en het geld biedt om de problemen te managen die hierdoor ontstaan. De invoering van prestatiebekostiging, die banken op zich steunen, leidt tot een aantal knelpunten dat volgens de NVB aan gewicht wint door de sterk gewijzigde situatie op de financiële markten en de bezuinigingsdrift van de overheid.

Boekwaardeprobleem

Een groot probleem vormt de aanhoudende onduidelijkheid rond de invoering van risicodragende kapitaallasten. Zorginstellingen kunnen daardoor de investeringsplannen voor bouw moeilijk onderbouwen. Banken kunnen geen goede inschatting maken van het risicoprofiel. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het boekwaardeprobleem. Zorggebouwen staan voor te veel geld in de boeken, omdat in het oude bouwregime onrealistisch lange afschrijvingstermijnen werden gehanteerd.

Afhankelijk van handjevol banken

Een ander obstakel vormt de slechte vermogenspositie van zorginstellingen. Het eigen vermogen ligt tussen de vijf en vijftien procent. Michel van Schaik, directeur gezondheidzorg Rabobank, waarschuwt dat zorgorganisaties voor hun financiering volledig afhankelijk zijn van een handjevol banken. “Dat is niet gezond. Je kunt de sector niet opzadelen met bedrijfsrisico’s en geen ruimte geven om risicodragend kapitaal aan te trekken. De politiek moet accepteren dat investeerders een acceptabel rendement op geïnvesteerd vermogen kunnen halen en invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering.”

Werkkapitaal voorfinancieren

De NVB verwacht dat de financieringsbehoefte van zorgorganisaties door de prestatiebekostiging alleen nog maar zal toenemen. Zorgorganisaties krijgen het geld voor dbc’s (cure) en zzp’s (care) pas na afloop, waar ze voorheen bevoorschot werden door zorgverzekeraars. Voor hun werkkapitaal zijn ze daardoor volledig aangewezen op bancaire kredieten. Van Schaik: “In de ggz leidt dat nu al tot absurde situaties. Voor sommige ggz-instellingen moeten banken bijna hun volledige jaaromzet voorfinancieren. Alleen door interventies van banken kunnen sommige ggz-instellingen hun personeel nog uitbetalen.”

Maximaal 3 maanden voorfinancieren

Banken vinden dat bancair gefinancierd werkkapitaal beperkt moet worden tot maximaal drie maanden. In de ggz is die termijn nu acht maanden, waardoor instellingen “onnodig veel rentekosten betalen aan banken, terwijl de middelen bij zorgverzekeraars beschikbaar zijn”.

Bevoorschotting zorgkantoren valt weg

Dezelfde problemen ontstaan in de AWBZ als daar per 2010 de zzp’s worden ingevoerd en de bevoorschotting door zorgkantoren wegvalt. De NVB schat de behoefte aan werkkapitaal daar op drie à vier miljard euro. Van Schaik: “Die enorme kredietbehoefte is onverantwoord als tegelijkertijd de financiële risico’s groot zijn en geld schaars is. Straks worden zorginstellingen vermorzeld tussen banken die niet willen financieren en zorgverzekeraars die niet willen bevoorschotten.”

Nieuwe financiering lastig

Zorginstellingen hoeven zich geen zorgen te maken over hun bestaande financieringslijnen, tenzij ze verlies gaan draaien, stelt Van Schaik. “De schoen gaat wringen als zorgorganisaties nieuwe financiering nodig hebben voor bouw of bevoorschotting van zzp’s en daar geen onderbouwd verhaal bij hebben.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw
Nadeelcompensatie Havermans leidt tot juridisch getouwtrek

9 reacties

 • no-profile-image

  Annet

  Mijn vertrouwen in de toekomst wordt steeds minder. De patient (het financiele systeem) is eigenlijk al overleden.
  Een plan B lijkt er ook niet te zijn. Ik zie mezelf ook niet met een staaf goud brood bij de bakker gaan kopen, die overigens ook geen brood meer zal verkopen.

 • no-profile-image

  R. Kuijpers

  Laat de Rabobank op onderdelen haar huiswerk beter maken!
  De bevoorschotting van de ZZP's in de caresector gaat niet dezelfde kant op als de DBC's in de cure. Zorgkantoren blijven normaal en maandelijks bevoorschotten. Wat dat betreft geen zorgen dus.
  Wél klopt het verhaal als het gaat over te hoge boekwaarden en onduidelijkheid omtrent NHC.

 • no-profile-image

  Mariano Marti, M.Marti Inkoopadvies & Ondersteunin

  Eigen vermogen kun je opbouwen wanneer er tussen inkomsten en uitgaven en positief saldo achterblijft. Zolang het jaarbudget in zijn geheel wordt opgesoupeerd, blijft er voor versterking van het Eigen Vermogen weinig over met als gevolg dat het lastiger is om werkkapitaal aan te trekken t.b.v. de dagelijkse bedrijfsvoering. Het stellen van kostenverlagende targets is een stap in de goede richting om het EV te versterken en daarmee ook het aantrekken van vreemd werkkapitaal te vergemakkelijken.

 • no-profile-image

  Johan Verdurmen, vastgoed manager GGZ Oost Brabant

  Bedankt banken, zeer duidelijke en correcte opmerkingen.
  Zorginstellingen, waarom komen jullie zelf niet eens in actie?!

 • no-profile-image

  Gavi Mensch, allround verpleegkundige (thuiszorg e

  Wel alle grote graaiers!Meer dan de balkenende-norm voor zorgmanagers, een ton extra per maand voor de interim-ers en de zorgverleners?.... Salaris inleveren! ZZP is ontstaan uit de onflexibiliteit van werkgevers en de letterlijk lullige salarisjes van de werknemers. En de hoge rentes! Ons aller "levensbelang" wordt slecht aangepakt,de bank wordt gespekt met onze afdracht en meneer J.(82jr, 45 jaar gewerkt) mag dadelijk eens in de twee weken onder de douche. Ik heb met een mijn veel-te-veel-urige en fysiek en psychisch zwaar belaste werkweek geen tijd of puf meer meer om te douchen. Ik ben 57 en moet nog 10 jaar....knokken met banken en managers? Denk na!

 • no-profile-image

  Bram Munnik TreasuryZorg.nl

  Het is niet alleen het boekwaardeprobleem, maar ook voor AWBZ instellingen de voorgenomen invoering in 2011 van de NHC's als onderdeel van de ZZP's. Onduidelijk is wat precies door de NHC's wordt vergoed. Onduidelijkheid over bijvoorbeeld onderhoud, tijdelijke huisvesting en invoertraject. Ook voor welke nieuwbouw dit gaat gelden, is dit vanaf datum ingebruikname na 01-11-2009? In de door ons opgestelde businessplannen zijn daar aannames voor gedaan, echter meer duidelijkheid hierover van VWS / NZA is noodzakelijk voor het goed kunnen doorrekenen van de diverse prognoses.

 • no-profile-image

  maarten de vries

  Het wordt tijd dat het concept van de maatschappelijke onderneming in de zorg wordt ingevoerd. Het huidige concept is daarvoor nog niet goed genoeg. De zorg moet deze handschoen oppakken anders wordt ze straks zelf ingepakt.

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Het grootste bekende probleem is dat de ZorgInstellingen enorm Burocratisch& Inefficient werken. Waar je ook op kan bezuinigen , is een juiste aanpak met CapaciteitsManagement ! Banken zijn ook altijd enorme Burocratische " Bolwerken " geweest , maar de Tijd heeft geleerd , dat dat niet meer werkt in de 21e Eeuw.

 • no-profile-image

  Dhr. Joop Storck van de firma Domotica Consulting

  Geachte heer of mevrouw,

  Het zijn niet enkel de zorgorganisaties die geen financiering meer krijgen, maar ook een MKB ondernemer die zijn innovatieve Mobiele Zorg Domotica concept gefinanciert wil krijgen. De zorg en de bouw zijn immers segmenten die een slecht imago hebben bij de bank!!!

  Met vriendelijke groet,
  Dhr. Joop Storck.
  www.dcs-steenwijk.nl

Of registreer u om te kunnen reageren.