Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Orbis start met reorganisatie

Morgen begint Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard met de personele reorganisatie. Ondanks het feit dat de financiering voor de personele reorganisatie nog steeds niet definitief rond is.
Orbis start met reorganisatie

De reorganisatie zou eigenlijk al in mei hebben moeten starten maar is uitgesteld omdat Orbis de financiering niet rond kreeg.

Afvloeing

Het concern moet het met 485 fte minder gaan doen, wat betekent dat ongeveer 700 mensen ofwel worden ontslagen, vervroegd uittreden of op een andere functie in- of extern solliciteren. Een aantal mensen heeft organisatie reeds verlaten. De hele operatie kost tussen de 15 en 20 miljoen euro (kosten Sociaal Plan en reorganisatie). Vanaf volgende week zullen er gesprekken met het personeel gaan plaatsvinden, waarin de boventalligheid wordt aangekondigd.

Uitstel sloop

Het uitstel is mede veroorzaakt door de problemen rondom de sloop van het oude ziekenhuis, de verkoop van het terrein en de juridische vertaling van de afgegeven borgstellingen in sluitende contracten. Afgelopen zomer kreeg Orbis een borgstelling van de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, zorgverzekeraar CZ en de medisch specialisten. De onderhandelingen over het omzetten in een definitieve financiering van het Sociaal Plan zijn nu in de eindfase aanbeland en Orbis gaat er van uit dat dit nog vóór de jaarwisseling in kannen en kruiken is.

Herfinanciering niet rond

Ondertussen is de herfinanciering van een lening van 180 miljoen ook nog niet rond. Per 1 oktober liep de termijn daarvoor af, en intussen is een overbruggingsregeling getroffen met de banken. Ook hiervoor streeft Orbis nog vóór de jaarwisseling een oplossing na.

Splitsing concern

Overigens werkt Orbis aan een splitsing van het concern per 1 januari 2010 om de geldstromen binnen de organisatie inzichtelijker te maken. Een juridische splitsing sluit ook aan bij de intentie tot samenwerking met Atrium MC in Heerlen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Garanties aan Orbis voorlopig niet rond
Borgstellingen voor Orbis zijn binnen
Orbis lijdt ruim 23 miljoen verlies
Unbankable paradepaardje

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joop de Groot

    Blijkbaar is na een jaar interim management nog niet duidelijk dat anno 2009 borgstelling niet garant staan voor het verkrijgen van kredietfaciliteiten.
    Hoe lang bengelt Orbis nog aan het ABN touwtje

Of registreer u om te kunnen reageren.