Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog geen besluit over bekostiging ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Klink van VWS heeft nog steeds geen definitief besluit genomen over de verandering van de bekostiging van ziekenhuizen. Zijn plan werd afgelopen vrijdag van de agenda van de ministerraad afgevoerd.
Nog geen besluit over bekostiging ziekenhuizen

Minister Klink wil in 2014 prestatiebekostiging invoeren. Daarvoor wil hij in 2011 het b-segment, waarvoor vrije prijzen gelden, uitbreiden tot vijftig procent en gelijktijdig starten met de invoering van DOT (dbc’s op weg naar transparantie). Om grote verschuivingen in volume tussen ziekenhuizen te voorkomen, komt er een overgangsregime met een omzetplafond voor het b-segment. De NVZ vereniging van ziekenhuizen is daartegen.

Financiën ligt dwars

Klink wilde nog voor de jaarwisseling zijn plannen door de ministerraad loodsen, maar afgelopen vrijdag werd het van de agenda afgevoerd. Het ministerie van Financiën wil meer zicht op de financiële effecten van de beoogde uitbreiding van het b-segment van dbc’s naar vijftig procent in 2011. Ook de duur van het overgangsregime is onderwerp van discussie. Het voorstel komt op zijn vroegst op 8 januari aan de orde in de ministerraad.

Zorgvolume

Bij de begrotingsbehandeling van VWS in november is er een Kamerbreed gesteunde motie van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen aangenomen om het b-segment pas uit te breiden als er duidelijkheid is over de ontwikkelingen van het zorgvolume. “Dat betekent dat de minister in 2010 pas kan besluiten het b-segment uit te breiden als hij weet hoe het zorgvolume in 2009 zich heeft ontwikkeld.”

Te hard van stapel

Van der Veen vindt dat Klink te hard van stapel loopt met de invoering van prestatiebekostiging. “Je moet weten wat de risico’s zijn qua zorgvolume en financiën. Dit jaar hebben we gezien dat door de invoering van dbc’s de medisch specialisten een miljard euro te veel declareren en dat weigeren terug te betalen. Dat soort effecten kunnen ook optreden bij de invoering van DOT.”

Onduidelijkheid kapitaallasten

Ook rond de kapitaallasten, die voortaan grotendeels voor risico van ziekenhuizen moeten komen, is er veel onduidelijkheid. De Nederlandse Zorgautoriteit berekent momenteel hoeveel ziekenhuizen op hun boekwaarde moeten afschrijven door de afschaffing van het bouwregime. Onduidelijk is hoeveel compensatie het ministerie hiervoor biedt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVZ wil af van plafond in b-segment

Klink houdt vast aan budgetplafond cure

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.