Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

PwC: ziekenhuizen moeten twee miljard terugbetalen

In totaal moeten ziekenhuizen ongeveer twee miljard euro terugbetalen aan de zorgverzekeraars. Het gaat om tientallen miljoenen per ziekenhuis. Dit geld is voorgeschoten door de verzekeraars. Bij de facturatie van dbc's is ook een ruim verrekenpercentage gehanteerd.
PwC: ziekenhuizen moeten twee miljard terugbetalen

De terugbetaling moet voortkomen uit de liquide middelen, maar de liquiditeitspositie van ziekenhuizen is veelal negatief en banken zijn kritisch met het verlenen van kredieten. Een analyse van PricewaterhouseCoopers (PwC) laat zien dat het komende jaar de sector veel uitdagingen brengt.

Toegenomen risico's

“Het weerstandsvermogen blijft sterk achter op het toegenomen risicoprofiel”, aldus André Loogman, voorzitter van de sectorgroep gezondheidszorg van PwC. De liquiditeit moet opnieuw worden gefinancierd als de voorschotten worden afgerekend en ook de solvabiliteit van ziekenhuizen vraagt om versterking. Daarnaast vraagt de toegenomen marktwerking om het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Tegelijk moet voor de boekwaarderisico’s van ziekenhuisgebouwen nog een oplossing worden bedacht.

Weifelende overheid

Een belangrijk deel van de risico’s voor ziekenhuizen komt voort uit de onzekerheid die in stand wordt gehouden door de overheid. Vooral de onduidelijkheid over het zorgvastgoed brengt sommige ziekenhuizen het water aan de lippen, volgens PwC. “Waar eind 2008 nog kon worden volstaan met een risicoanalyse en vermelding van de boekwaarderisico’s, moet eind 2009 op grond van de handleiding Zorginstellingen, een inschatting worden gemaakt van de realiseerbare waarde van het vastgoed”, staat in de analyse. "Door het uitblijven van een overgangsregeling naar het nieuwe bouwregime, blijven de spagaat en de onzekerheden voorlopig business as usual voor de ziekenhuizen." (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Klink wil bouwnormen
Nog geen besluit over bekostiging ziekenhuizen
Hoge solvabiliteit kost zorgverzekeraars miljoenen

130701

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.