Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

Maarten van der Vorst, de financiële man die op interim-basis werkt voor het Orbis Medisch en Zorgconcern, vangt een jaarsalaris van 600.000 euro voor zijn inzet om een structureel verlies van 38 miljoen euro in 2009 te vermijden. Het noodlijdende concern heeft ook om financiële steun gevraagd van het ministerie van Volksgezondheid.
Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

Van der Vorst is in november 2008 op interim-basis toegevoegd aan de raad van bestuur. De financiële man is verbonden aan consultancybureau Boer & Croon. In dagblad De Limburger meldt een woordvoerder van Orbis dat Van der Vorst wel zelf vanuit Den Bosch naar Sittard rijdt en daarvoor een schamele vergoeding ontvangt. Verder moet de interim-bestuurder ook nog de huur van een appartement in Den Bosch betalen van zijn jaarsalaris. Zijn vergoeding is “marktconform”, meldt de Orbis-woordvoerder.

Orbis failliet

Directeur Jan Aghina van de vereniging van bestuurders in de gezondheid (NVZD) onderkent dat het salaris marktconform is voor een interim-bestuurder, maar plaats wel een kanttekening bij de vergoeding voor Van der Vorst. “Als het hem lukt die tour de force bij Orbis uit te halen, is het nog steeds een hoop geld maar dan wel goed besteed. Als Orbis toch failliet zou gaan, is het weggegooid geld uiteraard. Al met al stel ik toch wel de vraag of iemand minder goed werk levert voor 250.000 euro bijvoorbeeld.”

Massaontslag

Het salaris van de interim-bestuurder ligt gevoelig: Orbis moet het komende jaar maar liefst 32 miljoen euro bezuinigen. Het concern schrapt 700 banen op een totaal van 5800. Voor circa 150 medewerkers hoopt Orbis een andere baan te vinden binnen het concern. Voor de overige 550 is er geen plaats meer. Ongeveer 100 tijdelijke krachten stromen vanzelf uit. Orbis zegt zelf geen geld te hebben om de reorganisatie uit te voeren. Het concern heeft Sittard gevraagd garant te staan voor de kosten van circa 15 miljoen euro.

Overheidssteun

“We vragen om een steuntje in de rug”, aldus Orbis-bestuursvoorzitter Cees Sterk in het AD. Sterk en consorten vragen het ministerie van Volksgezondheid om een financiële injectie. Volgens Sterk is het concern in de jaren ’90 door toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid gevraagd om een hypermodern ziekenhuis te bouwen. De raad van bestuur zei geen nee en stak het concern in de schulden, terwijl twee andere ziekenhuizen afhaakten vanwege de onhaalbaarheid van het grootse plan. In september 2008 bleek dat de financiering van nieuwbouwkosten van 380 miljoen niet op orde was.

IGZ-bezoek

Deze week werd bekend dat de Inspectie voor de Volksgezondheid een bezoek gaat brengen aan het concern in Sittard. Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid kan de kwaliteit van zorg in gevaar zijn door het ontslag van de honderden medewerkers. De IGZ bepaalt binnenkort of het nodig is Orbis onder toezicht te stellen. Overigens krijgen de opgestapte oud-bestuurders Ludo Jansen en Guus Broos nog tot eind 2009 hun jaarsalaris doorbetaald van 300.000 euro. (Zorgvisie - Nico van Wijk)

Lees ook:

Orbis krijgt inspectie op bezoek
Orbis schrapt 700 banen
Massaontslag dreigt bij Limburgs Orbis
Ludo Jansen vertrekt bij Orbis
Verhuizing naar Orbis soepel verlopen

Administrator

6 reacties

 • no-profile-image

  Janneke

  Mijn zusje werkt ook voor Orbis en doet daar het echte werk maar daar krijgt ze geen 6 ton voor. Zij krijgt helemaal geen reiskostenvergoeding en haar kamer in Den Bosch (EUR 350,- per maand) moet ze ook helemaal zelf betalen. En nu moet ze ook nog een deel salaris terugbetalen door een fout van personeelszaken. Gaat deze meneer daar trouwens ook iets aan doen of zit dat niet in de 6 ton inbegrepen?

 • no-profile-image

  Visser

  Schandalig zo'n bedrag. Als manager bij Meavita west heb ik gezien in bestuursvergaderingen wat van der Vorst inbracht.... helemaal niets ! Totaal geen lef en visie om een echte verandering in te zetten.

 • no-profile-image

  anoniem

  Schande dit bedrag, deze man is eerst interim geweest bij Meavita Den Haag. We weten allemaal hoe succesvol dat geweest is!!!

 • no-profile-image

  Schandelijk dat de Nederlandse gemeenschap dit soort zakkenvullers tolereert. Ze worden vet betaald en hoeven geen verantwoording af te leggen. Helaas personeel en patienten zijn hierdoor de duppe

 • no-profile-image

  ....Van der Vorst heeft eerder de fusie van Meavita geleid...en we weten allemaal hoe dat is afgelopen!

  600.000 Euro - mensen - laten we toch gewoon eerlijk zijn ... de Raad van Toezicht (die de alle jaren toezicht gehouden heeft en medeverantwoordelijk is voor de huidige situatie) moet zich schamen dat ze deze maan aangenomen hebben.

 • no-profile-image

  Van der Kreek

  Als de man Orbis er weer bovenop kan helpen, ben ik content. Bij een jaarsalaris waar je 2 woningen van kan kopen, verwacht je niets anders. Laat hem maar eens knallen.

Of registreer u om te kunnen reageren.