Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VRZ-voorman: specialisten doen besparing teniet

Ton van Houten, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Kwaliteitszorgverzekeraars VRZ, tevens bestuursvoorzitter van verzekeraar Zorg en Zekerheid in Leiden, twijfelt aan de besparingen van 1,2 miljard die minister Klink in 2011 wil realiseren.

“Ik heb sterke twijfels omdat het honorarium van de medisch specialist vorig jaar sterk is gestegen. In het werkgebied van Zorg en Zekerheid, de westelijke Randstad, praat je over een stijging van 18 tot 20 procent door een fl inke productiestijging. Als straks het vrij onderhandelbare deel van het ziekenhuisbudget, het b-segment, naar 50 procent gaat, is de beer helemaal los. Je ziet dat de specialisten veel sneller werken dan ze voorheen deden toen de lumpsum nog van kracht was. Dat betekent dat de normtijden die voor de specialisten zijn vastgesteld veel te ruim zijn. Als de minister niet ingrijpt, worden de kosten juist opgedreven in plaats van dat er een besparing tot stand komt.” De inkomensstijging bij de medisch specialisten leidt volgens hem ook tot extra kosten in het a-segment. (Zorgvisie - Eric Bassant)

Lees ook:

Ton van Houten wordt voorzitter van VRZ
Klink wil gat in WTZi dichten
Klink wil besparen door vrije ziekenhuisprijzen
Tweede Kamer steunt vrije prijzen b-segment
Klink wil toch meer vrije prijzen in 2009

Administrator

2 reacties

  • no-profile-image

    En hoe gaat het met degenen die het een med. spec.het werk mogelijk maken ? Opgejut ? Opgejaagd ? Tempo opgevoerd ? En hoe is het dan met het steriele operatieveld gesteld bijvoorbeeld ? En met de DRINK ,rust en eetpauze's van het personeel ?
    Kwaliteitspersoneel afgedankt ? Of neemt men straks wegens de kosten het werk van de med. specialist over ? Zoals het was ? bijvoorbeeld 30 jaar geleden ?

  • no-profile-image

    R.Touber.

    Waarom, dacht de heer van Houten,was destijds de Lumpsum ingesteld. De toenmalig minister heeft deze ingesteld om de voortdurende stijging van de honorarium, ondanks kortingsmaatregelen, tegen te gaan. Met als neveneffect dat de wachtlijsten vanaf de invoering van de lumpsum sterk opliepen.

Of registreer u om te kunnen reageren.